KONFERENCIJA „LET’SGROW!“ U PULI OKUPILA BROJNE STRUČNJAKE I ZALJUBLJENIKE U NOVE TEHNOLOGIJE

Dom hrvatskih branitelja u Puli 6. svibnja je postao središte okupljanja 20 inspirativnih i stručnih predavača, inovatora i predstavnika ICT industrije, kao i 25 uspješnih izlagača iz branše te na stotine mladih entuzijasta zainteresiranih za ICT sektor. Posjećenost je bila fantastična. Brojni posjetitelji, mahom učenici i studenti s velikim su interesom slušali predavanja, panele i sudjelovali na interaktivnim radionicama. Konferenciju  „Let’sGrow!“ organiziralo je Udruženje ICT Istria, neprofitna udruga softverskih i informatičkih stručnjaka i tvrtki, a glavna tema konferencije je obrazovanje i zapošljavanje mladih u ICT sektoru u Istri. Cilj je potaknuti učenike i studente, mlade ljude da prepoznaju velike potencijale, ali i potrebe tržišta za budućim stručnjacima u ovoj najbrže rastućoj grani industrije. Ujedno, mlade ljude želi se potaknuti da svoju karijeru i život nastave graditi u Istri, uz mogućnost rada sa „susjedom preko puta“, ali i cijelim svijetom.

Na konferenciji „Let’sGrow!“ svoje su znanje s brojnim posjetiteljima podijelili sljedeći predavači: Adrian Popović i Marija Tadić, TikTok kreatori, Anja Hula, direktorica inženjeringa u Infobipu, Dario Marčac, TikTok kreator i Crew founder, Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli, Davor Runje, suosnivač airt, Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria, Denis Hrelja, viši stručni savjetnik, Hrvatska gospodarska komora, Dijana Domonkoš, CEO Crew, Domagoj Ostović, CEO LLOYDS DIGITAL, Filip Janeš, TikTok kreator, Frane Šesnić, direktor ZICER-a, Hajdi Ćenan, suosnivač i CEO airt, Ivana Dragić Topić, Learning & Development Manager Rimac Technology, Izabel Jelenić, suosnivač i CTO Infobipa, Leonardo Siladić, CEO Mireo, Marin Bistričić, voditelj tima i softverski inženjer CENOSCO, Marin Pavelić, Netokracija, Marin Trošelj, suosnivač i CEO STEMI, Marko Brkljačić, CEO NUOTWO, Mauricio Licul, voditelj istraživanja i razvoja NOVATEC, Nikola Tanković, prodekan Fakulteta u Puli i Suzana Jelenković Milevoj, TikTok kreator.

U prepunoj dvorani konferencija je započela svečanim otvorenjem i pozdravnim govorima Deana Verbanca, predsjednika udruge ICT Istria i CEO Intersoft Technologies, Jasne Jaklin Majetić, predsjednice HGK/Županijske komore u Puli, Filipa Zoričića, gradonačelnika Grada Pule, Borisa Miletića, župana Istarske županije te Valtera Flega, člana Europskog parlamenta.

„Naš cilj je pretvoriti Istru u poželjnu regiju za ICT stručnjake, profesionalce i tvrtke. Glavna zadaća nam je popularizirati  ICT sektor i pokazati da ovaj sektor može više uz pomoć lokalne zajednice. ICT konferencija „Let’sGrow!” nije dobila ovo ime bez razloga. Ime znači – rastimo zajedno! Želja nam je da mladi umovi s ove konferencije ponesu nove vrijednosti, spoznaju je li to njihova buduća ljubav te da se upoznaju s novim tehnologijama”, kazao je Dean Verbanac, predsjednik udruge ICT Istria.

Uslijedio je panel naziva „Utjecaj ICT-a na život u Istri – što nove tehnologije znače za Istru“, kojeg je moderirao Marin Pavelić, a na kojem su sudjelovali Boris Miletić, župan Istarske županije, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria, Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli i Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Posjetitelji su kroz panel dobili odgovore na pitanja kako nove tehnologije utječu na našu svakodnevicu te kako je u odnosu na ostale regije pozicionirana Istra.

Marin Trošelj, suosnivač i CEO STEMI Rijeka održao je predavanje „Kako napraviti škole budućnosti?“ ukazavši kako umjetna inteligencija utječe na način na koji komuniciramo, družimo se i donosimo odluke. Kratak pregled razvoja umjetne inteligencije u posljednjih 10 godina te onoga što bi se s njom moglo dogoditi u idućih 10 godina dao nam je Davor Runje, suosnivač i CTO u airt technologies u predavanju „Stanje razvoja umjetne inteligencije.“

Hajdi Ćenan, suosnivačica i CEO airt tehnologies u predavanju „Umjetna inteligencija i predrasude“ skrenula je pažnju da je upravo ovo tehnologija koja će obilježiti narednih nekoliko desetljeća, pomoći poboljšati svijet u mnogim segmentima pa tako i u uklanjanju pristranosti, predrasuda i diskriminacije.

Na Fireside chatu „Iz Vodnjana u svijet: kako je Infobip postao svjetski lider“ sudjelovao je Izabel Jelenić, suosnivač i CTO Infobipa, hrvatskog jednoroga i naše najveće tehnološke tvrtke, jedne od najvećih u svijetu u toj industriji. Izabel Jelenić ispričao je kakva su iskustva mladim ljudima potrebna za uspjeh u tehnološkom sektoru i kako pametno izabrati karijeru, a pritom predano raditi i uživati.

Mladim generacijama posebno je bio zanimljiv panel „TikTok kao karijera“ na kojem su sudjelovali članovi zajednice Crew, koja okuplja TikTok kreatore iz cijele regije. Dijana Domonkoš, CEO Crew Media i TikTok kreatori Filip Janeš, Suzana Jelenković Milevoj, Adrian Popović i Marija Tadić uz moderatora Darija Marčaca, Crew foundera govorili su o novim marketinškim alatima, mogućnostima zapošljavanja, izazovima i prednostima TikToka.

Leonardo Siladić, CEO Mireo, održao je predavanje „Ako volite ono što radite, rad će biti skoro kao igra“ i naglasio: „Želite li biti uspješni i konkurentni u onome što radite, a da se vaš rad cijeni, dobro je da o tome znate jako puno. A učiti i saznavati može biti užitak, ako vas ta materija zanima.“

O „Community buildingu u Istri“ govorio je Denis Hrelja, viši stručni savjetnik u HGK/Županijskoj komori u Puli. U svom predavanju naglasio je kako je Udruženje ICT Istria pokrenuto kako bi se dao doprinos zajednici te mladima pružila prilika za razvoj u digitalnom svijetu. „Puno se govori o digitalizaciji, ali malo se zna o tome što se sve u Istri radi, koje sve tvrtke postoje i gdje se sve mladi mogu uključiti. Međusobna suradnja između tvrtki, fakulteta i potpornih institucija nezaobilazan je korak za budući razvoj cijele zajednice i postizanja bržeg razvoja.“

Marko Brkljačić, CEO NUOTWO zainteresiranima je u predavanju „Od ideje do MVP“ otkrio oko čega se treba brinuti, a što ignorirati. Na sljedećem panelu „Prilike za mlade u ICT-u u Istri“ sudjelovali su Anja Hula, direktorica inženjeringa u Infobipu, Nikola Tanković, prodekan Fakulteta informatike u Puli, Mauricio Licul, voditelj istraživanja i razvoja u NOVATEC i Domagoj Ostović, CEO u LLOYDS DIGITAL. Moderatorica panela bila je Hajdi Ćenan. Panelisti su se kroz panel dotakli STEM revolucije i ukazali koliko je važno da u budućnosti svi imaju barem osnovno znanje iz tih područja.

Marin Bistričić, voditelj tima i softverski inženjer u predavanju „Upravljanje najvećom rafinerijom u Europi tehnologijom iz Istre“ predstavio je korištenje 3D modela i virtualne stvarnosti.

Naposljetku, u predavanju „Kako izgleda posao u hypercar industriji“ Ivana Dragić Topić, Learning & Development Manager u Rimac Technology, opisala je kako je u Hrvatskoj započela budućnost globalne hypercar industrije koja danas broji više od 1.500 zaposlenika. Uz to, svi posjetitelji dobili su odgovore na pitanja kako stručnjaci imaju priliku graditi svoju buduću karijeru unutar hypercar industrije te koje su sve vještine potrebne za uspjeh u ovoj visokotehnološkoj industriji.

 

Posjetitelji su sudjelovali na interaktivnim radionicama, isprobali rad na robotima, VR pod vodstvom VR Studio Pula, 3D printer pod vodstvom Centra Pozitron, ušli u svijet robotike i STEMI HEXAPOD uz Marina Trošelja i Marije Šutalo, sudjelovali na prigodnom Sparks programu Infobipa i predstavljanju virtualne knjige Gimnazije Pula i Re-Book projekta Srednje škole Mate Blažine u Labinu te razgovarali i izmjenjivali iskustva s predavačima.

Nakon predavanja uslijedio je i after party uz craft pivovare te DJ zvijezdu Stephanie Prekali.

Na kraju konferencije „Let’sGrow!“ organizatori su se zahvalili svim sudionicima i posjetiteljima te najavili sljedeću, još veću konferenciju iduće godine.