Pridružite se 4. akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Medulinu

 

U srijedu 11. svibnja 2022. godine s početkom u 9 sati održati će se 4. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Medulinu, na medulinskoj placi, u multimedijalnom centru 3mc. Istovremeno od 9 do 11 sati, također na medulinskoj placi ispod ladonje volonteri Crvenog križa svim zainteresiranima mjeriti će tlak i šećer u krvi. Dobrovoljno darivanje krvi odvija se od 9 – 13 sati te od 13.30 do 16 sati.

 

Ova 4. po redu akcija dobrovoljnog darivanja krvi rezultat je suradnje Općine Medulin i Gradskog društva Crvenog križa Pula te su ovu akciju najavili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.

Ravnateljica Jasna Vekić tim je povodom istaknula kako su ovakve akcije nužno potrebne i doista hvalevrijedne obzirom da je potreba za krvlju svakim danom sve veća, a nikada se ne može znati kome će, koliko i kada biti potrebna. Nažalost, potreba za krvlju ne može se nadoknaditi na niti jedan drugi način, osim dobrovoljnim darivanjem, a sama krv presudna je za funkcioniranje zdravstvenog sustava i spašavanje života ljudi. Time zdravstveni sustav ovisi isključivo o dobroj volji stanovništva i upravo ovakvim akcijama. Naglasila je kako ni sami darivatelji krvi najčeće nisu ni svjesni koliko su neophodni i koliko je njihov čin nesebičan i hvalevrijedan. Izrazila je zadovoljsvo suradnjom s Općinom Medulin koja je, kako je i sama ravnateljica napomenula, jedna od rijetkih općina koja sustavno i redovito organizira akcije darivanja krvi na svom području.

 

Spomenimo dodatno kako muškarci krv mogu darovati svaka 3 mjeseca, dok žene mogu svaka 4 mjeseca, a jednim darivanjem krvi svaki darivatelj spasi čak 3 života!

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo te uputio pohvale svim djelatnicima i mještanima koji su u proteklim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi sudjelovali te na taj način omogućili nastavak ovakvih akcija, ali prvenstveno omogućili spašavanje života. Naglasio je kako se djelatnici Općine Medulin redovito odazivaju dobrovoljnom darivanju krvi, a poziv za sudjelovanje upućen je i svim djelatnicima općinskih trgovačkih društva i ustanova, a ovim putem pozvao je i sve mještane, udruge, klubove, mlade te sve osobe u dobi od 18 do 65 godina da se odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi i sudjeluju u inicijativi koja život znači.

 

Darivanju krvi mogu pristupiti sve osobe dobi od 18 – 65 godina dobrog općeg zdravstvenog stanja, a postupak je jedostavan i bezbolan te traje svega 10 minuta. Dodatna prednost darivatelju, osim nesebičnog spašavanja života je i činjenica da se samim činom darivanja potiče regeneracija krvi u tijelu, a svaki darivatelj krvi time besplatno pristupi i manjem zdravstvenom pregledu koji se vrši analizom darovane krvi svakog darivatelja prije nego li se uputi u zdravstveni sustav.

 

Potreba za krvi svakim je danom sve veća, a osobito im nedostaje mladih osoba koje će naslijediti trenutne darvatelje krvi, stoga uključimo se i spasimo nekome život, danas, sutra i svakim danom!

 

 

Znaš li…

 

  • krv nije moguće proizvesti na umjetan način
  • jedini izvor tog lijeka je čovjek
  • jedna doza krvi spašava tri života
  • dobrovoljni darivatelji su nacionalno bogatstvo
  • krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja u dobi od 18 – 65 god.

Donesi odluku, izdvoji vrijeme, daruj život…

 

OPĆINA MEDULIN