Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Polaganju vijenaca nazočili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, potpredsjednici Gradskog vijeća Monica Derocchi i Kristian Biteri, župan Istarske županije Boris Miletić, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

 

„Danas se prisjećamo pada nacističkog režima i kapitulacije Njemačke, ali i pet godina poslije Schumanove deklaracije kao temelja za stvaranje  slobodne Europske unije. Mi smo dio te pobjedničke priče i vjerujem da takve vrijednosti možemo i moramo sačuvati, a posebice educirati mlade o prošlosti i vrijednostima antifašizma. Danas se, na žalost, moramo boriti protiv različitih oblika fašizma i nacizma. Ne smijemo zaboraviti na sve koji su dali svoje živote i borili se za slobodu kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj Puli, Istri i Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić i pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.

 

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao “Schumanova deklaracija” i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedio je period mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise.
Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donio je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.