U sklopu nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“ uređena okućnica centra Šantadur u Medulinu

U nedjelju, 15. 05. 2022. nastavile su se aktivnosti u centru Šantadur u Medulinu, te se kroz 3. volontersku akciju „Mali i veliki volonteri u akciji“ uređivala okućnica objekta staroga medulinskog vrtića u kojemu Šantadur djeluje. Prve su dvije akcije, također u organizaciji udruge Sakramenski, provedene prošle jeseni unutar kampanje „Hrvatska volontira 2021.“, a ovom se trećom akcijom udruga priključila ovogodišnjoj manifestaciji „Hrvatska volontira 2022.“ u kojoj je u proteklim danima sudjelovalo više od 300 organizacija iz cijele Hrvatske. Unutar velikog i raznolikog društva organizatora i provedenih volonterskih aktivnosti u našoj zemlji, mala lokalna inicijativa „Mali i veliki volonteri u akciji“ bila je jedina u Medulinu, i jedna od ukupno 5 u Istri, te je kao dio nacionalne kampanje doprinijela zajedničkom cilju povećanja vidljivosti i osvješćivanja značaja volonterstva za osnaživanje i razvoj lokalne zajednice.

 

Obzirom na lijepo vrijeme i zaista topao, sunčan, gotovo ljetni dan, u centru Šantadur okupili su se uz članove udruge organizatora i suradničke udruge Mutila, i mještani svih generacija, s naglaskom na najmlađe sumještane kao i male posjetitelje iz Pule, u pratnji roditelja. Zahvaljujući svima, a posebno zbog međugeneracijskog druženja, atmosfera je tijekom cijelog dana bila prijateljska, odnosno obiteljska, što je i bila želja organizatora, obzirom se događaj održao na dan koji se međunarodno obilježava kao Dan obitelji (15.05.).

 

Volonterske aktivnosti u kojima su i mali i veliki volonteri sudjelovali, isplanirane su kao obiteljske, odnosno za sve generacije, a svatko od sudionika je na svoj način doprinio tijekom same akcije. Dio volontera odradio je pripremne radove za sadnju na zelenoj površini, dio njih je izrađivao plantere za cvijeće reciklirajući stare škure, a potom su u plantere kao i direktno u zemlju sadili cvijeće i bilje. Članice udruga vodile su dvije kreativne radionice tijekom dana, tijekom kojih su djeca i odrasli oslikavali oblutke. Mala su umjetnička djela poslužila ukrašavanju gredica posađenog cvijeća. Odmor, osvježenje i okrjepa slijedila je u vrijeme ručka, kojeg su za sve sudionike također volonterski pripremili članovi udruge organizatora.

 

Svima koji su se odazvali i sudjelovali u uređivanju dvorišta i okućnice Šantadura, organizatori najljepše zahvaljuju na dolasku i druženju. I mali i veliki volonteri ispunili su prostor te stoljetne medulinske kortive dobrom voljom i pozitivnom energijom, te poklonivši svoje vrijeme i rad, doprinijeli uređenju i oživljavanju centra Šantadur, kao mjesta zajednice!

 

Akcija je provedena kao dio projekta „Mali i veliki volonteri u akciji“, uz financijsku podršku Općine Medulin, kojoj se organizatori ovim putem zahvaljuju na prepoznavanju civilnih inicijativa koje iako male i lokalne, predstavljaju primjer dobre prakse suradnje dionika u zajednici i upravo zbog uključivanja mještana svih generacija, čine razliku. Kako u njihovim životima tako i u životu naše zajednice.

 

 

Udruga SAKRAMENSKI