Priopćenje za medije Inicijative građana

Inicijativa građana za Referendum za Lungomare nastala je radi uključivanja Puležanki i Puležana u odlučivanje o namjeni jedne od naših zadnjih zelenih oaza uz more. Nejasne okolnosti stjecanja vlasništva i od očiju javnosti skrivene promjene Urbanističkog plana uređenja vezane za namjenu šume i sportske zone neugodno su nas iznenadile. Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ni ravnodušnima ni malodušnima. Početak gradnje nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području. U obzir, dakle, treba uzeti i mogućnost dodatnih gradnji. Investitori brinu samo o zaradi, dok je na nama da brinemo o kvaliteti života koja se tako dodatno narušava. Ona se ne odnosi samo na potrebu za mirom u prirodi i svježem zraku, nego i na korištenje postojećih resursa, infrastrukturne mogućnosti te profesionalnu realizaciju nas samih.

Već su nam poznati negativni primjeri „turistifikacije“ iz nama bližih zemalja kao što su Španjolska i Grčka. Njihove devastirane urbane sredine i priroda jedan su od razloga zbog kojega smo postali vrlo poželjna destinacija. Ali ako idemo tim stopama, i nas čeka isti ishod: nepopunjeni turistički smještajni kapaciteti i nepovratno devastirani gradovi i plaže. Želimo li postati još jedan mrtvi grad-muzej-hotel bez lokalnog stanovništva, bez duše? Razmišljati moramo i o prometnim mogućnostima, prikupljanju otpada i, prije svega, vodi koje nam ljeti zna ponestati. Mnoge stvari bit će naplaćene iz našeg džepa, kao što je to i do sada bilo, dok će korist imati isključivo investitori.

Isto tako, znamo da je baziranje ekonomije na samo jednoj proizvodnoj grani nerazumno jer ugrožava opstojanje društva. S druge strane, zar zaista želimo da naša djeca i mi sami nemamo drugog izbora u poslovnoj sferi života osim odlaska u inozemstvo ili prekarnog, potplaćenog i sezonskog rada u turizmu? Da sve bude njemu podređeno, od izgleda grada do kulture, pa sve do privatiziranih plaža? Prije ovakvih drastičnih poteza trebalo bi donijeti strategiju razvoja Pule koja će obuhvatiti sve segmente kvalitetnog i dugoročnog razvoja u korist građana, a ne investitora i gostiju.

 

Pitaj me za Lungomare!

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

 

Članovi Organizacijskog odbora su: Hrvoje Bogojević, Irena Radola Dragaš, Marko Grbac Knapić, Vesna Martinko, Aleksej Orel, Boris Stermotić, Ivana-Nataša Turković, Gordana Vidak i Karlo Zupičić. Članovi OO-a zastupaju isključivo interes građana i njihovo pravo da sudjeluju u odlučivanju o budućnosti Pule.

 

REFERENDUMSKO PITANJE

 

Referendumsko pitanje glasi:

„Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“.

Njime dajemo priliku građanima da se uključe u neposredno odlučivanje o namjeni Lungomara, bez obzira na to jesu li za gradnju ili ne, a iz čijeg su procesa bili izuzeti.

 

ZAŠTO REFERENDUM?

 

Referendum raspisuje gradsko Vijeće, a prijedlog za njegovo raspisivanje mogu dati gradonačelnik, trećina gradskih vijećnika ili građani putem prikupljanja potpisa 20 posto birača. S obzirom na to da ni prethodna ni sadašnja vlast, koje su demokratski izabrane da rade u koristi građana, nisu u odlučivanje o tako važnom pitanju za Pulu uključile javnost, nije nam preostalo drugo nego da ovaj zahtjevan i pravedan zadatak preuzmemo na nas. Za provedbu referenduma potrebno je iz gradskog proračuna (kojega sami punimo) izdvojiti svega 0,1% sredstava. Kao što nam pokazuju primjeri istinski demokratskih zemlja poput Švicarske, gdje je javnost uključena u donošenje svih važnih odluka, provedba referenduma može biti još jeftinija. Ali tada se ne bi moglo događati ono što se kod nas događa – nejasne okolnosti stjecanja vlasništva i odlučivanja iza zatvorenih vrata. Naposljetku, najviše će nas koštati krivi potezi vladajućih!

 

TKO SE SVE MOŽE UKLJUČITI? 

 

Inicijativu mogu podržati svi građani, organizacije civilnog društva, javni i privatni sektor te političke stranke, i to volonterskim radom, donacijama, pomoći u organizaciji različitih aktivnosti i promidžbi te davanjem svog potpisa.

Za volonterski rad možete se prijaviti klikom na OBRAZAC koji se nalazi i na Facebook stranici Referendum za Lungomare, dok se donacije primaju na račun Inicijative. On će biti uskoro otvoren te pozivamo građane da nam doniraju bar 20 kuna!  Pisma podrške možete poslati na mail referendum.za.lungomare@gmail.com, a društvene mreže su vam na raspolaganju za komentiranje, dijeljenje vaših emocija i sjećanja s Lungomarea te praćenje svih naših aktivnosti. U promidžbi nam možete pomoći tako što ćete koristiti sve vaše kanale i mogućnosti kako biste promovirali ovu vrijednu inicijativu.

 

AKTIVNOSTI

 

Potpisi za referendum prikupljat će se od 28. svibnja do 11. lipnja. U tijeku je rješavanje dozvola za lokacije o kojima ćete biti pravovremeno obaviješteni. Osim toga, planiramo i niz sportskih i kulturno-umjetničkih aktivnosti koje će nam dati priliku za druženje, povezivanje i jačanje u ovakvim izazovnim vremenima.

 

POVEZNICA NA KATASTARSKI PLAN

Link na najveću česticu: https://www.katastar.hr/#/?permalink=931142

 

GLASNOGOVORNICI INICIJATIVE

 

Aleksej Orel 099 415 94 90

Ivana-Nataša Turković 098 988 04 70

Boris Stermotić 099 264 85 00

 

www.zalungo.net

Pratite nas i na našim Facebook, Instagram, TikTok i Telegram stranicama!