Grad Pula prezentirao Savjetu za mjesnu samoupravu pilot projekt „Zajedničko planiranje proračuna“

U pulskoj Komunalnoj palači održana je sjednica Savjeta za mjesnu samoupravu na kojoj su pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Robert Stemberger i pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu Slavica Jelovac prezentirali projekt Zajedničko planiranje proračuna. Sjednici je prisustvovala i predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

 

Riječ je o projektu Udruge gradova koja je, uz Rab i Pakrac, Pulu odabrala kao pilot gradove u projektu. Zajedničko planiranje proračuna podrazumijeva proces u kojem se građane izravno uključuje u postupak pripreme prijedloga proračuna za narednu fiskalnu 2023. godinu.

 

„Cilj projekta je da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se održati tijekom sljedeće godine. Projekt je kreiran na temelju iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova. Temeljem toga, definirani su osnovni dijelovi procesa, a svi gradovi koji će se uključiti u ovaj projekt u svojstvu pilota obvezat će se na provedbu svih njegovih dijelova“, pojasnila je pročelnica Ademi.

 

Riječ je o informacijskoj kampanji kojom se poziva građane da sudjeluju u projektu Zajedničko planiranje proračuna te održavanju dviju javnih tribina o zajedničkom planiranju proračuna.

U Puli će se tribine održati  7. i 14. lipnja 2022. u 19 sati  na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

„Putem obrazaca građani će predlagati gradskoj upravi potrebe koje bi trebalo financirati iduće godine, a Grad procjenjuje dopuštenost provedbe, troškove i rokove. Nakon toga, u drugoj polovini rujna i početkom listopada, održat će se tribine po svim mjesnim odborima o potrebama koje će se financirati“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić.

 

Potrebe će se uvrstiti u plan proračuna za iduću godinu ili će se izvoditi odmah ukoliko za to postoje uvjeti.