U Medulinu održana promocija zbirke poezije Pomireno vrime autorice Marije Peruško

U utorak 17.svibnja 2022. u Multimedijalnom centru Općine Medulin predstavljena je najnovija knjiga autorice Marije Peruško, zbirka poezije pod nazivom „Pomireno vrime“. Pred mnogobrojnim okupljenim Medulincima i posjetiteljima događaj je započeo svirkom na roženicama kojom su se predstavili Darko Privrat i Danijel Radolović, a potom je voditeljica i moderatorica Vanessa Vitković Marčeta pozdravila sve prisutne te predstavila govornike.

 

Uz autoricu su knjigu predstavili urednica, profesorica i dekanica Filozofskog fakulteta u Puli, Lina Pliško, profesor Marko Ljubešić, te Istra Lazarić Toner čije ilustracije krase izdanje. Mario Rosanda, koji je knjigu i CD grafički oblikovao i pripremio, iako nije fizički mogao biti prisutan, obratio se skupu putem snimljenog govora.

 

Pozdravnom riječi prisutnima se prvi obratio načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac, koji je čestitao autorici i svim suradnicima na realizaciji zbirke. Napomenuo je kako vjeruje da je ovo “samo za sada” posljednji rad gospođe Peruško, te istaknuo vrijednost i nemjerljiv doprinos autorice očuvanju medulinskoga dijalekta za mlade i buduće generacije Medulinaca. Kirac je dodao kako zaista vrijedi pohvaliti i zahvaliti se gospođi Peruško na trudu i dugogodišnjem predanom radu na prethodno izdana dva rječnika, onomu medulinskoga govora iz 2010. i onomu o frazemima medulinskoga govora iz 2019. godine. 

 

U programu promocije profesorica Lina Pliško, u ulozi urednice, govorila je o jezičnim posebnostima medulinskoga idioma, te je pohvalila autoricu za golem trud i rad uložen u pripremu spomenutih rječnika kao i za ovo posljednje ostvarenje u kojemu je opet u fokusu upravo medulinska riječ, u posebnoj, nježnoj, ženskoj poeziji “Pomirenog vrimena”.

 

Profesor Marko Ljubešić predstavio je samu zbirku poglavlje po poglavlje, a unutar njegovog izlaganja, publika je mogla uživati u autoričinim pjesmama, jer su odabrane pjesme izveli sudionici programa, sama autorica, zatim Sonja Sacco te glazbeni sastav Sakramenski. Posebnost izdanja je i to što knjigu prati CD sa odabranih 38 pjesama, od ukupno 70 koliko ih sadrži zbirka, pa je publika prilikom promocije neke od njih mogla čuti i sa CD-a, uz glazbenu podlogu. 

 

Mario Rosanda, koji je knjigu grafički uredio i pripremio te s autoricom snimio pjesme za nosač zvuka koji prati knjigu, obratio se prisutnima snimljenom porukom, uslijed nemogućnosti dolaska na promociju. U svom je govoru izrazio zadovoljstvo što se promocija zbirke napokon održala, jer zbirka je iz tiska izašla još u proljeće prošle godine, no zbog ograničenja uslijed pandemije promocija je tada odgođena. Čestitao je autorici i zahvalio na uspješnoj dosadašnjoj suradnji uz želju da se ista nastavi i u budućnosti, a posebno je spomenuo upravo rad s autoricom na snimanju pjesama za CD, što su, kako je rekao, u malom studiju Medulin FM-a, odradili u nepuna tri dana, uspješno i takoreći iz prve.

 

Istra Lazarić Toner, čije predivne, apstraktne slike krase zbirku pjesama, spomenula je kako joj se Marija Peruško obratila još prije par godina s idejom i upitom, da upravo ona ilustrira njenu knjigu, što je, dodala je, počašćena i sa zadovoljstvom prihvatila. Likovni su se radovi izvanredno nadovezali na pisane riječi i poeziju ove zbirke i nadopunjavaju su, odnosno čine lijepu, uravnoteženu, nježnu i žensku cjelinu.

 

Posljednja se svima prisutnima, obitelji, prijateljima, gostima obratila sama autorica, izrazivši zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli realizaciji zbirke poezije “Pomireno vrime”. Posebno se zahvalila Općini Medulin koja je podržala sve njene dosadašnje spisateljske projekte. Naime, Općina je financirala izdavanje prvog autoričinog rječnika, dok je drugi kao i predstavljenu zbirku poezije sama Općina Medulin izdala te u ulozi nakladnika u cijelosti financirala.

 

Promocija je dovršena uz glazbeni broj sastava Sakramenski, a po dovršetku formalnog dijela programa, svi su se prisutni zadržali u medulinskom 3mc-u, u druženju i razgovoru te se počastili kolačima i tortom kojom je Općina Medulin čestitala autorici na ovom spisateljskom ostvarenju.

 

Zbirka poezije “Pomireno vrime” izdana je u 300 primjeraka, od čega je temeljem sporazuma s Općinom Medulin, pola naklade pripalo autorici, kao i kod prethodnog izdanja, rječnika frazema medulinskoga govora, te se zainteresirani za kupnju primjeraka svih izdanja mogu obratiti direktno autorici.