Obilježavanje Dana jednakih plaća-Equal pay day u Puli

Simboličnom manifestacijom Dana jednakih plaća koju je na inicijativu BPW Europe usvojila Europska komisija pridružuje se i BPW Pula. U Hrvatskoj je jednakost plaća žena i muškaraca zagarantirana Ustavom i Zakonom o radu   te kolektivnim ugovorima.

Međutim prema podacima Državnog zavoda za statistiku zaposlene žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju oko 11 posto niže plaće od muškarca. U prosincu 2021. žene su u prosjeku zarađivale 6999 kuna, a muškarci 523 kune više, odnosno 7522 kune. Na razini Europske unije razlika je još izraženija i kreće se oko 13 posto.  Visina plaća u Hrvatskoj   ovisi i o djelatnosti, a kako žene čine većinu zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, trgovini, tekstilu i ostalim uslužnim djelatnostima, tako su i njihove plaće niže.  Muškarci u financijskom sektoru zarađuju oko 11.500 kuna neto na mjesec, a žene oko 9 tisuća. U javnoj upravi te u obrazovanju muške su plaće oko 1300 kuna više od ženskih,  zbog toga što su muškarci češće na vodećim pozicijama. To se u konačnici očituje i u  mirovinama : u Hrvatskoj je mirovina žena za 28% manja od muškaraca.

BPW Pula se pridružuje   kampanji za podizanje svijesti i pružanje informacija o jednakim plaćama za rad  jednake vrijednosti, ciljajući posebno poslodavce, posloprimce i/ili njihove predstavnike, kao i strane uključene u kolektivne pregovore. Također očekujemo veće uključivanje žena u procese kolektivnih pregovora o plaćama.

S tim ciljem BPW Pula organizira simboličnu manifestaciju: Equal Pay day u petak, 27.5.2022. s početkom u 18 sati .  Obzirom da se Dan jednakih plaća obilježava crvenom bojom, događaj započinje obilaskom Pule crvenim autobusom Pula City Tour, nakon čega se članice i partnerske udruge okupljaju u hotelu Amfiteatar.

Predsjednica:

Dr.sc. Alida Perkov