Održana konferencija za medije Inicijative građana za Lungomare

Inicijativa građana za Referendum za Lungomare održala je konferenciju za medije u utorak, 24. svibnja, na pulskom Forumu. Predstavnici inicijative Aleksej Orel, Ivana-Nataša Turković, Boris Stermotić i Gordana Vidak upoznali su javnost s IBAN računom i mogućnostima donacije putem web stranice Inicijative, lokacijama za potpisivanje te drugim servisnim informacijama.

            – Dobili smo legitimitet od Državnog izbornog povjerenstva – ispunili smo svih 12 stavaka i provjerena je zakonitost našeg pitanja. Za to ostvariti, morali smo otvoriti i žiro račun, čiji je broj: HR2124020063500031832. Prilikom donacije morate upisati vaše ime i prezime, adresu i uplatiti s vašeg tekućeg računa – model 00 i vaš OIB. Ako ne bude povezanih uplata ili uplate stignu iz inozemstva ili iz bilo kakvog revolt računa, moramo ih proslijediti u državni proračun. Račun smo otvorili jer nas je država obvezala, a i zato što nama novci trebaju. Ne puno, ali zakon nam propisuje da potrošimo 15.000 kuna, što na obavezni oglas a što na potpisne knjige, pečat i druge stvari, kazao je Orel.

            Na njega se nadovezala Ivana-Nataša Turković koja je kazala da donacije osoba koje imaju dugove spram države također idu u državni proračun. Orel je uputio sve zainteresirane da posjete web stranicu inicijative na adresi www.zalungo.net, gdje mogu pronaći aplikaciju za donacije putem Internet bankarstva. Tko želi, moći će ju uplatiti i manualno.

            Poznate su i početne lokacije gdje će se prikupljati potpisi o čemu je prisutne informirala Gordana Vidak.

            – Pozivam sve koji bi željeli aktivno sudjelovati u ovoj građanskoj inicijativi da nam se jave za volontiranje. Možete nas kontaktirati putem društvenih mreža ili na telefon 095 53 13 470. Do sada nam se javilo 130 sugrađana, ali što nas bude više to ćemo bolje organizirati smjene na štandovima i tako olakšati svima usklađivanje sa svakodnevnih obavezama. Ako imate slobodnog vremena, javite nam se jer smjene neće biti vremenski zahtjevne i nećete morati biti prisutni svaki dan. Svaki će štand imati voditelja, koji će izraditi plan u skladu s vremenom koje dajete na raspolaganje.

            Dana 16. svibnja smo Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu – Odsjeku za upravljanje imovinom uputili zahtjev za deset lokacija u Puli. To su Šijana kod bivše Stande, Narodni trg – Gradska tržnica, Ciscuttijeva – kod Müllera, Portarata, Forum, Titov park, Tržnica Veruda, Vidikovac, Verudela i Valkane. Odgovor još nismo dobili, ali nadamo se da će ubrzo stići i da će biti pozitivan. Svoj potpis moći će dati svi birači s područja Grada Pule, a potpisni formular sadržavat će ime i prezime, OIB i vlastoručni potpis, kazala je Vidak i predala riječ Borisu Stermotiću.

            – Prošlog sam puta, uz more, u mnogo ljepšem ambijentu od ovog ispričao priču o Lungomareu – zelenom srcu Pule isprepletenom emocijama. Danas bih vam ispričao dvije priče. Jedna je o nama i o svim onim savjesnim građanima koji interes zajednice stavljaju ispred vlastitog interesa – troše svoje vrijeme i zalažu se tamo negdje u sjeni ne bi li ovaj grad bio bolje mjesto za život. Priča je to savjesnih građana koji poštuju zakone, demokratska prava i pokreću referendum. Vi možda ne znate i niste svjesni koliko kajla ima na tom putu. Dovoljan je jedan zarez, pogrešno štampani papir ili loša izjava da sve padne u vodu. Mi se trudimo poštovati demokraciju i pravnu državu svim snagama. Priča je to isto o sugrađanima, svima onima koji su iza nas – a kao što je rekla Goga to je 130 aktivnih volontera. Priča je to o svima onima koji žele da ovaj grad bude lijepo mjesto za život, gdje oni mogu biti akteri i odlučiti kako će se on razvijati, jer oni ga vole svim srcem i punim plućima. Nažalost, priča ja to i pojedinaca koji svoj interes stavljaju ispred zajednice, koji ne poštuju zakone, koji si prodaju, priskrbljuju nelegitimnim putovima šumu za nula kuna. Koji ganjaju svoj interes ispred interesa svih ostalih. Nije važno koju priču slušate – važno je znati da priča možemo biti mi: građani grada Pule. Zato se pokrećemo – prvo u prikupljanju potpisa za referendum, a nakon toga i u referendumu. Jer mi možemo biti promjena – promjena na bolje, kazao je Stermotić.

            Ivana-Nataša Turković je prisjetila okupljene da je prikupljanje potpisa za održavanje referenduma građansko pravo.

            – Razlog tome je što nismo bili informirani na vrijeme kakve se prenamjene rade, što se prodaje i nismo bili uključeni u odlučivanje o tim temama, što je također naše pravo. Ovim referendumom – bilo da se zaokruži da ili ne – ono što se želi je da se svi uključimo i da se naše mišljenje čuje, neovisno o tome jesmo ili nismo za hotel: Želimo da se javnost uključi i da kaže dosta više ovoj samovolji, kazala je Turković.

            Orel je zahvalio predstavnicima medija na podršci putem izvještavanja o akcijama inicijative, bez čega ne bi lako uspjeli u svojem naumu. Na novinarsko pitanje kako su zadovoljni s napretkom inicijative među građanima, Orel odgovara:

            – S obzirom na to da smo počeli s radom 5. svibnja, u ovih 19 dana stigli smo se dobro organizirati. Imamo tim za događaje, tim za odnose s javnošću, tim dizajnera, web stranicu, 130 volontera, podršku javnosti i medijsku vidljivost, pa sam ekstremno zadovoljan. U početku mi je izgledalo nemoguće sve to ostvariti u tako kratkom roku, ali zahvaljujući entuzijazmu svih tih ljudi to je moguće.

            Što se datuma održavanja referenduma tiče, prvo treba prikupiti dovoljan broj potpisa, što ćemo znati do 15. lipnja. Zatim ti potpisi idu na provjeru u državnu upravu koja to mora odraditi u roku od 60 dana. Nakon toga Gradsko vijeće dobiva nalog da u roku od 30 do 60 dana raspiše referendum, pa je vrlo vjerojatno da će se on održati krajem rujna ili početkom listopada, rekao je Orel.

            Budući da su članovi inicijative na konferenciju za medije pozvali i sve gradske vijećnike da svojim prisustvom podrže referendum, novinare je zanimalo i kako oni komentiraju njihov nedolazak.

            – Nema ih i to je njihovo pravo. Jedan njihov glas u vijeću vrijedi za 26.000 Puležana. U vijeću mogu dizati ruku, a zašto ne žele prepoznati nas građane, ostavljam njima na duši, odgovorio je Orel.