HGK ZK Pula odrzana konferencija Izvrsnost u enogastronomiji

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula kao partner na projektu organizirali su  konferenciju IZVRSNOST U ENOGASTRONOMIJI – Izazovi, trendovi i obrazovanje, koja se održala 25. svibnja 2022. u Puli.

 

Konferenciju su pozdravnim govorom otvorile Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula i Orhideja Petković, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula istaknuvši važnost međusektorske suradnje, a posebno povezivanja obrazovnog sustava škola s gospodarstvom i pokretanja projekata kao što je KLIK.

 

U panelu “Izazovi proizvodnje lokalnih proizvoda i plasmana u ugostiteljsko–turističke objekte” sudjelovali su vodeći stručnjaci u turizmu i ugostiteljstvu: Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa, član uprave Jelenić d.o.o., dr. sc. Sanja Radeka, voditeljica projekta „VINUM SANUM“, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam, Hrvatska gospodarska komora, Tulio Fernetich, San Rocco Heritage Hotel, predsjednik uprave tvrtke Primizia d.o.o., Aldo Krizmanić, direktor Design Hotela ROXANICH, tvrtka Roxanich d.o.o.

 

Naglašeno je kako stiže uspješna sezona jer je Hrvatska percipirana kao sigurna destinacija, koja nudi vrhunsku kvalitetu usluge i proizvoda od čega je 36 proizvoda zaštićeno oznakom izvornosti hrvatske kvalitete. Povezanost proizvođača lokalnih proizvoda te hotela i restorana danas je puno je složenija nego u zadnjih dvadeset godina. Proizvod postaje motiv dolaska gosta, a kvalitetan restoran mora imati vrhunski domaći proizvod koji je lako dobavljiv i čija kvaliteta je konstantna.

S tim ciljem neophodna je sinergija proizvođača lokalnih proizvoda jer udruživanjem mogu zadovoljiti sve potrebe hotelijera i restoratera koji su spremni platiti više za kvalitetan domaći proizvod.

Zaključak panelista jest kako naša vina i maslinova ulja predstavljaju vrh izvrsnosti, primjer dobrog udruživanja i plasmana, nakon čega slijede pršuti i tartufi. Gosti cijene kvalitetu i posebnost lokalnog proizvoda koji će im omogućiti kompletan enogastronomski doživljaj destinacije. Udruživanje proizvođača jedan je od načina putem kojeg se diže kvaliteta i jača pregovaračka moć. „Turizam predstavlja izravnu poveznicu s ribara i seljaka sa svijetom s ciljem promocije proizvoda i regije“ zaključio je Tulio Fernetich.

 

Uz potkapacitiranost hotelskog smještaja i podinvestiranost, kao i preveliku sezonalnost u Hrvatskoj, jedan od gorućih i ključnih problema je i deficit kvalificirane radne snage. Ono što je sigurno je to da bez kvalitetnih turističkih radnika ne možemo očekivati kvalitetan turizam. Hrvatska ima dugotrajan problem negativnog migracijskog salda, nacija smo koja, nažalost, ubrzano stari i moramo dio radne snage uvoziti iz inozemstva. Međutim, ono na čemu treba raditi jest stvaranje bazena vlastite domaće radne snage, što znači da moramo učiniti sve da unaprijedimo naše strukovno obrazovanje koje u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore

 

U panelu “Viši standardi obrazovanja za bolje poslovne rezultate” sudjelovali su: dr.sc. Aljoša Vitasović – voditelj Katedre za turizam, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Loreta Žmak, koordinatorica programa edukacija, Valamar Riviera d.d., Deniz Zembo, Kulinarski razvojni centar Amfiteatar, voditelj programa Gastronomad i Akademije kulinarstva, Doris Cerin Otočan, stručni predavač u Programu cjeloživotnog obrazovanja – Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Žustra rasprava povela se oko pitanja uvoza radne snage što danas predstavlja nužnost za funkcioniranje sezone. „Unazad dvije dekade svjedočili smo degradaciji zanimanja, čudim se onima što se čude današnjoj situaciji“ – istaknuo je Vitasović. Obrazovanje je bitno, ali tradicionalno obrazovanje više nije nužnost. Z generacija traži uključenost, ulaganje i ne žele se vezati za jednog poslodavca. „Uz znanje ključna je motiviranost, kultura, ljubaznost i komunikacija“ –  naglasila je Loreta Žmak iz Valamar Riviere ističući važnost uključivanja i motiviranja mladih. U budućnosti čeka nas outsourcing, digitalizacija i robotizacija, međutim ništa ne može zamijeniti kvalitetan kontakt s osobljem koje radna mjesta bira tražeći i veću kvalitetu življenja uz integraciju s domaćim stanovništvom. Konstantno usavršavanje put je prema izvrsnosti i hitno moramo uloviti korak s vremenom, zaključak je panela

 

Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef koji je u svojoj karijeri zaradio čak dvije Michelinove zvjezdice I chef restorana Nebo, Hilton Costabella Rijeka, održao je predavanje „ Zero Waste – – život bez otpada“. „Način života bez otpada usmjeren je na važnost smanjenja naše konzumacije, a time i našeg smeća. Zero waste principi usmjereni su na prevenciju otpada koji potiče redizajn životnih ciklusa resursa tako da se svi proizvodi  ponovno koriste. Važnost života bez otpada postaje sve očitija. To stvara svijest i razgovore o degradaciji okoliša, klimatskim promjenama, socijalnoj pravdi. Pravi cilj nultog otpada nije samo držati otpad izvan odlagališta, već radije redizajnirati cijeli naš ciklus vađenja resursa,  potrošnje i gospodarenja otpadom tako da se nikakvi resursi ne rasipaju ni na jednom putu“ zaključio je Srdoč.

 

Projekt KLIK Pula provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2020.-2023. u suradnji sa sljedećim partnerima: Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Pula, Arena Hospitality Group d.d., AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj- Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., Grad Pula-Pola.                                   

 

Suradnja predstavnika partnera i sektorskih stručnjaka na konferenciji Izvrsnost u enogastronomiji – izazovi, trendovi i obrazovanje doprinijet će postizanju strateške suradnje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora u postizanju izvrsnosti u obrazovanju i usavršavanju ljudskih potencijala te pozicioniranju regionalnog centra KLIK Pula kao generatora razvoja ideja, inovacija i izvrsnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma.