Besplatna podjela jedinstvenih (blisko)svemirskih sadnica Pomidora

Industrijsko obrtnička škola Pula, Centar za svemirska istraživanja Pula i Astronomska udruga Vidulini – Istarski svemirski program u srijedu 08. lipnja od 18h do 19h na Vidikovcu, Rizzijeva 40 svim zainteresiranim građanima besplatno poklanjaju jedinstvene (blisko)svemirske sadnice autohtonog istarskog Pomidora.

Besplatna podjela sadnica vršiti će se ispred ulaza u Industrijsko-obrtničku školu Pula. Građani koji dođu po svemirske Pomidore u kompletu će dobiti tri sadnice, po jednu iz plave, crvene i crne skupine. Uz komplet numeriranih sadnica dolazi i informativni materijal o njima, načinu sadnje i tretmanu tijekom rasta i konzumacije te (ukoliko želite) načinu slanja povratnih informacija o napretku biljaka. Na taj način svi zainteresirani postati će prvi, pravi svemirski poljoprivrednici na našim prostorima a cijela priča pilot projekt građanina – znanstvenika.

Sjemenke ovih sadnica boravile su tijekom prošle godine u bliskom svemiru u misijama letjelica HISTRION 201 i 202 kao dio seta astrobiologije čiji program vodi Ivica Lađarević, mr.agr. Zainteresirane građane na mjestu događanja očekuje ekipa Istarskog svemirskog programa AU Vidulini te ćete sa njima moći razgovarati o svim pitanjima i temama vezanima na svemirska istraživanja, razvoj, rast i uzgoj biljaka u svemiru ali i o ekološkoj poljoprivredi na Zemlji, svemu što nam se prečesto „prodaje“ kao takvo. Druženje uz neformalni razgovor potrajati će do 20h.

Povedete li sa sobom i najmlađe njima će zasigurno biti zanimljivo vidjeti, poigrati se i fotografirati uz veliku maketu rakete Angara-Neptune_V koju su izradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula sa svojim profesorima a koja će posebno za ovu priliku biti izložena ispred škole zajedno sa letjelicama koje su sjemenke autohtonog istarskog Pomidora prošle godine ponijele desecima tisuća metara visoko u bliski svemir iznad Istre. Ukupno je na raspolaganju pedeset poklona iz (bliskog)svemira.

Osigurano je vrijeme za razgovor sa voditeljem astrobiologije (Ivica Lađarević), voditeljem tehnike (Gabrijel Erman) te voditeljem Istarskog svemirskog programa (Marino Tumpić). Voditelj  aktiva strukovnih predmeta IOŠ (Dragan Basara) biti će na raspolaganju za razgovor o strukovnoj nastavi i njezinoj primjeni u praksi, primjerice tijekom izrade rakete i letjelica, kako za građane tako i za novinare.