Poručite investitoru: „Mi vidimo šumu!“

Inicijativa građana za Referendum za Lungomare održala je konferenciju za medije u ponedjeljak, 6. lipnja, na Gradskoj tržnici Pula. Tijekom konferencije osvrnuli su se na opstruiranje njihovog rada od strane Grada Pule, investitora i općenito političkih stranaka, politiziranja građanske inicijative te pristranosti ili bojkota pojedinih medija.

            – Ono što investitor konstantno govori je da ne smijete vidjeti šumu. Šumu koja je privatizirana za nula kuna. Šumu u kojoj se nalazi pročistač za kojega Grad Pula plaća gospodinu Muidži i tvrtki Hotel Valkane d.o.o zakup zemljišta. Kako se to dogodilo i kada – želimo da nam objasne. U toj šumi predviđena su dva ‘plažna’ objekta pripremljena za daljnju prodaju urbaniziranog zemljišta. Tu šumu je sam procijenio i platio nula kuna, a sada ima dvije parcele koje vrijede možda i milijune kuna. Uz to bojkotira nas pulska televizija. Gospodin koji nam ne želi dati niti jedan prilog u svom mediju je isti čovjek koji je, kad se vršila privatizacija, bio pročelnik u Gradu Puli, kazao je član inicijative Aleksej Orel i dodao da se tu radi o jednoj premreženoj, korumpiranoj i krajnje izopačenoj kasti. Poručio je građanima da se ne boje i da se ne daju zastrašiti. Medije je na kraju zamolio da poruče investitoru: „Mi vidimo šumu!“.

            – Ova građanska inicijativa je zadnja linija obrane ne samo Pule nego i cijele jadranske obale. Ako mi stanemo, onda ćemo im dozvoliti da rade što god hoće, zaključio je Orel.

            Što se prikupljenih potpisa tiče, Orel je kazao da prema dosadašnjim procjenama još uvijek nisu došli do brojke koja im je potrebna, no da nisu daleko od nje. Pozvao je potom sugrađane da iskoriste vrijeme koje im je ostalo na raspolaganju, a to je do 11. lipnja. Napomenuo je da iako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić javno obećao da neće opstruirati ovu inicijativu te da će podržati demokraciju i demokratičnost, u praksi on to ne radi.

            – U ponedjeljak, 30. svibnja, Gradu Puli je predan zahtjev za dodatne lokacije za štandove. Od utorka je on zapeo na nečijem stolu – potpisan nije, vraćen nam nije. Nakon toga je gradonačelnik izjavio da ne podržava referendum, što je vrhunac manjka demokratičnosti, kazao je Orel i dodao da gradonačelnik jako dobro zna da su lokacije na kojima su do sada bili već eksploatirane, jer tuda prolaze uvijek isti ljudi te da ne mogu sakupiti toliki broj potpisa ostanu li samo na njima. Danas su pak predali zahtjev za još šest dodatnih lokacija.

            Ivana-Nataša Turković je dodala da su njihovi volonteri koji prikupljaju potpise bili par puta uznemiravani od strane investitora:

            – Štandovi koje smo postavili nalaze se na javnom dobru, ali unatoč tome investitor je naše volonterke htio podučavati o demokraciji riječima: „Što građani imaju da žele?“. Jučer je isto tako na Lungomareu pozvana policija koja je utvrdila da se štand nalazi na javnoj površini, no direktor tvrtke Muidža je prijetio volonterkama tužbom. Isto tako voljela bih reći da se plasiraju neistine u medijima i da se naše riječi krivo tumače. Govor Irene Radola Dragaš i mene tijekom sjednice Gradskog vijeća Grada Pule protumačen je na načina da smo gradske vijećnike i gradonačelnika proglasili kriminalcima, što apsolutno nije istina. Mi smo ih pozvali na odgovornost jer imaju obaveze prema nama. Samo smo im željeli ukazati na to da građani Pule očekuju da oni te obaveze poštuju i budu odgovorni prema vlastitom poslu i prema nama. Uči nas se demokraciji koja očigledno ne postoji. Ovo je čista autokracija, građane se ništa ne pita, ne daju nam se ispravne informacije, a s druge strane ne da nam se pravo na odlučivanje što je cijela poanta ovog referenduma. Tijekom prikupljanja potpisa imali smo priliku pričati s brojnim građanima koji su ogorčeni ovim stanjem, a mnogi su apatični ili rezignirani, kazala je Turković i pozvala građane da potpišu za referendum te da se priključe u volontiranju i time dokažu svoju svjesnost, budnost i građansku odgovornost.

            Marko Grbac Knapić je kazao da su ovaj proces pokrenuli kao građani jer je očito da se demokracija ne provodi.

            – U cijelom smo procesu došli do vrlo zanimljivih podataka, a glavni je da je šuma poklonjena investitoru za nula kuna. Budući da je gradonačelnik Zoričić došao na vlast jer se navodno opirao 30-godišnjoj vladavini IDS-a, pitam se zašto je nastavio njihovu politiku? Zašto ne stane u službu građana koji su ga izabrali? Ovakav nastup gradske vlasti s gradonačelnikom na čelu, govori nam da ne možemo očekivati ništa bolje od IDS-ove vlasti. Nadam se da će se DORH pokrenuti jer pitanje pretvorbe ne zastarijeva, a onda ćemo otvoriti Pandorinu kutiju koja će definitivno svih zainteresirati, kazao je Grbac Knapić i dodao da je očigledno da se 90-ih dogodila jedna velika otimačina koja će možda tek sada isplivati na površinu.

            Gordana Vidak se također pozvala na zakon koji postoji, ali se ne poštuje.

            – Trebamo osvijestiti da imamo pravo pozivati se na zakon, stoga pozivam sve da zajedno stanemo na kraj malverzacijama i to prvo na lokalnoj razini. Mislim da je to početak rješenja. Vladajući na višim funkcijama daju primjer, pa se to preslikava na lokalnu samoupravu – lopovi gore i lopovi dole, a nama, ako se ne potrudimo, neće ostati ništa, kao i uvijek. Moramo zajedno naprijed jer razjedinjeni ne možemo ništa, zaključila je Vidak.

 

 

Pratite nas na Facebook, Instagram, TikTok, Telegram i YouTube stranici!

www.zalungo.net

 

 

 

 

 

Kontakt osobe:

Aleksej Orel 099 415 94 90

Ivana-Nataša Turković 098 988 04 70