Održana prva javna tribina u sklopu pilot projekta Zajedničko planiranje proračuna

Javna tribina pod nazivom Zajedničko planiranje proračuna održana je u utorak, 7. lipnja 2022. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a okupljenima su se tom prigodom obratili predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić, pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić i tajnik Udruge gradova Dario Runtić.

 

„Odnos s građanima mora se  graditi i svi zajedno trebat ćemo se potruditi da uvjerimo građane kako participativno budžetiranje ili participativni proračun zaista ima smisla. Ovo su prvi koraci i ovaj će postupak s vremenom sigurno napredovati. U provedbi ćemo, vjerujem, vidjeti što funkcionira, a što bi eventualno trebalo popraviti. U svakom slučaju, ovaj proces bi trebali podržati svi mjesni odbori“, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić u uvodnom obraćanju sudionicima tribine.

 

Zajedničko planiranje proračuna projekt je Udruge gradova koja je, uz Rab i Pakrac, Pulu odabrala kao pilot gradove u projektu. Zajedničko planiranje proračuna podrazumijeva proces u kojem se građane izravno uključuje u postupak pripreme prijedloga proračuna za narednu fiskalnu 2023. godinu.

 

Tajnik Udruge gradova Dario Runtić dodao je kako je Udruga gradova primijetila da u Republici Hrvatskoj postoje različiti dosezi uključivanja građana u proces kreiranja proračuna te su pripremili širi koncept stručne potpore gradovima. U planu im je u narednim godinama promovirati takav sveobuhvatan koncept koji uključuje i građane i njihovu priliku za odlučivanje koje će se male komunalne akcije uvrstiti u proračun.

 

Cilj projekta je da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se održati tijekom sljedeće godine. Projekt je kreiran na temelju iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova. Temeljem toga, definirani su osnovni dijelovi procesa, a svi gradovi koji će se uključiti u ovaj projekt u svojstvu pilota obvezat će se na provedbu svih njegovih dijelova.

 

„Putem obrazaca građani mogu predlagati gradskoj upravi potrebe koje bi trebalo financirati iduće godine, a Grad procjenjuje dopuštenost provedbe, troškove i rokove. Nakon toga, u drugoj polovini rujna i početkom listopada, održat će se tribine po svim mjesnim odborima kada će se glasovati o prijedlozima“, obrazložila je pročelnica za financije i gospodarstvo Vesna Sajić te dodala kako će mjesnim odborima na raspolaganju biti po 130 tisuća kuna za male komunalne akcije.

 

Potrebe će se uvrstiti u plan proračuna za iduću godinu.

Pozivaju se svi građani da se u što većem broju aktivno uključe sa svojim prijedlozima i kreiraju proračun za narednu godinu.

Obrazac za predlaganje projekata za Zajedničko planiranje proračuna možete pronaći na:  https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/23549/zajednicko-planiranje-proracuna/

Druga javna tribina o zajedničkom planiranju proračuna održat će se 14. lipnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (Preradovićeva 1) u 19,00 sati.