U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Medulin 2022., održana edukativno ekološka akcija „Eko Kamenjak“

U subotu, 11. 06. 2022. u sklopu programa obilježavanja ovogodišnjeg Dana Općine Medulin, održana je u organizaciji udruga Mutila Medulin, Format i Sakramenski, edukativno ekološka akcija „Eko Kamenjak“. Uz financijsku potporu Općine Medulin projekt je ostvaren u suradnji udruga s Osnovnom školom dr. Mate Demarin iz Medulina te Javnom ustanovom Kamenjak. Sudionici su osim članova udruga organizatora bili 2. i 3. razred medulinske OŠ, pod vodstvom učiteljica Jasminke Zović i Branke Puškadija, a učenicima su se pridružili i njihovi roditelji te braća i sestre i drugi članovi obitelji.

Dan je započeo okupljanjem 70tak sudionika kraj medulinskog malina na vitar, otkud su se turističkim brodom „Sandra“ svi zajedno uputili prema Kamenjaku. U sat i pol dugoj vožnji brodom i djeca i odrasli uživali su u predivnom jutru i pogledu na more i otoke medulinskog arhipelaga, obišli Porer, te na koncu pristali u Uvalu Polje na Kamenjaku. Tamo ih je dočekala Nina Skoko, stručna suradnica Odjela zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih prirodnih vrijednosti JU Kamenjak, koja je mališane jednog, pa nakon toga drugog razreda kroz edukativnu radionicu poučila o značaju i posebnostima najjužnijeg istarskog rta te o njegovoj flori i fauni danas i u dalekoj prošlosti, a djeci je najzanimljivije bilo razgovarati o dinosaurima te sudjelovati u mini radionici snalaženja u prirodi. Dok je jedan razred sudjelovao na radionici uz edukatoricu JU Kamenjaka, drugi je razred s učiteljicom, roditeljima i članovima udruga organizatora sudjelovao u eko akciji uz obalu i šumicu uvale Polje, te prikupljao otpad na samoj lokaciji. U vrećama su se tako našli nešto plastičnog otpada, staklenih boca i limenki te u žbunje odbačenog metala.

Sudionike akcije „Eko Kamenjak“ za njihovog boravka u Uvali Polje obišao je načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac sa suradnicima te se u znak podrške inicijativi i svima uključenima zadržao u kratkom druženju sa djecom i njihovim obiteljima, pohvalivši upravo najmlađe sudionike na njihovom vrijednom angažmanu i razvijenoj ekološkoj svijesti.  

Po dovršetku akcije mališani su slobodno vrijeme proveli u igri u šumici te uz predivno tirkizno more ove uvale premanturske Punte, a točno u podne vesela družina uputila se natrag na brod gdje su za njih vrijedni članovi posade pripremili odličan ručak u željenom ribljem, mesnom i vegetarijanskom meniju. Nakon ručka organizatori su sve sudionike počastili sladoledom te se nakon toga brod uputio u povratnu vožnju prema Medulinu u koji su stigli u 14 sati.

Po iskrcaju su volonteri udruga organizatora, svi sudionici te posada broda „Sandra“ predivan dan i uspješno provedenu edukativno ekološku akciju „Eko Kamenjak 2022.“ zabilježili posljednjom zajedničkom fotografijom uz obećanje da će aktivnost svakako ponoviti u budućnosti, jer su i djeca i roditelji, kao i učitelji i članovi udruga organizatora podjednako uživali u zajedničkom poludnevnom druženju, edukativnim radionicama kao i osjećaju doprinosa očuvanju prirode Kamenjaka.

A kako je događaj proveden pred kraj ove školske godine, poslužio i kao zajednički izlet mališana sa njihovim obiteljima i učiteljicama te dodatno obogatio sadržaj programa obilježavanja Dana Općine Medulin 2022. godine.