Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin

Povodom Dana Općine Medulin koji se obilježava 12. lipnja, ovogodišnja svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin održala se u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine u Društvenom domu Pješčana Uvala. Ovo je prvi puta da se svečana sjednica Općinskog vijeća održala u Pješčanoj Uvali, a namjera je načelnika Općine Medulin Ivana Kirca, da se svečane sjednice održavaju svake godine u drugom naselju općine. Svečana sjednica započela je u 19 sati prigodnim programom te nastupom Plesnog studia Pirueta čije su plesačice izvele plesnu točku „Moderni balun“. Uslijedilo je izvođenje himne „Lijepa naša domovino“ i svečane pjesme Istarske županije „Krasna zemljo Istro mila“ u izvedbi Lare Demarin.

 

 

Uz prisustvo općinskih vijećnika Općine Medulin i brojnih uzvanika: saborske zastupnice Sanje Radolović, saborskog zastupnika Marina Lerotića, potpredsjednice Županijske skupštine Tamare Brussich, zamjenika gradonačelnika Grada Pule Bruna Cergnula, predsjednice Gradskog vijeća Grada Vodnjana Romine Bilić, načelnika Općine Svetvinčenat Deana Perkovića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Ližnjan Saše Škrinjara, predstavnike poslovnih banaka, pravosuđa, policije, vatrogastva te drugih ustanova i trgovačkih društva, pročelnika, stručnih suradnika te predstavnika medija, prisutnima su se obratili predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović, te načelnik Općine Medulin Ivan Kirac koji se predstavili svoja izvješća o radu u prethodnoj godini.

 

 

Predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović iznio je detaljno izvješće o radu Općinskog vijeća te je  istaknuo donesene odluke u svezi obuzdavanja pretjerane izgrađenosti. Istaknuo je zadovoljstvo da je Općinsko vijeće većinu odluka donosilo u pravilu jednoglasno te je izrazio želju za nastavkom dobre suradnje sa svim političkim opcijama.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izložio je rad Općine u proteklih godinu dana te istaknuo strateške smjernice budućeg razvoja općine. Naglasio je kako prijetnju razvoju općine predstavlja Županijski centar za gospodarenjem otpadom Kaštijun koji nedavnom havarijom podsjeća da mu u susjedstvu najrazvijenije općine nikad ni nije bilo mjesto.

Nakon pozdravnih govora i predstavljenih izvješća prikazan je video o svim izvedenim radovima u prethodnih godinu dana, planiranim projektima te projektima u provedbi. Kruna je to jednogodišnjeg rada općinske uprave Općine Medulin na čelu s načelnikom Ivanom Kircem.

Tamara Brussich, potpredsjednica Skupštine Istarske županije pozdravila je sve prisutne te najavila podršku Općini Medulin od strane Istarske županije u borbi protiv bespravne gradnje, dok je zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul najavio nastavak dobrosusjetskih odnosa, provedbu zajedničkih projekata i podršku u razvoju.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je uručivanje Svečanih povelja Općine Medulin, Povelje Počasni građanin Općine Medulin te Nagrade Općine Medulin za 2022. godinu. Svečane povelje su uručene:

Leoni Giotta za svakodnevnu borbu protiv bespravne gradnje, Luciu Lorencinu za dugogodišnji rad u sportskim klubovima u Općini Medulin, Ivanu Karasiju za osmišljavanje i vođenje igra za mlade Šampijero, dr.sc. Ivanu Lorencinu za znanstvena dostignuća, te uključivanje rodnog kraja u istraživanje o umjetnoj inteligenciji kao i pjevačima Župe sv. Agneze u Medulinu za dugogodišnji rad i očuvanje tradicije.

Damir Demarin proglašen Počasnim građaninom Općine Medulin

Osobito emotivno održana je dodjela Povelje počasni građanin Općine Medulin našem prerano preminulom bivšem zamjeniku načelnika Damiru Demarinu koji je u puna tri mandata od 2009. godine do 2021. godine obnašao dužnost zamjenika načelnika te je svojim radom i angažmanom ostavio neizbrisiv trag u razvoju Općine Medulin. Znatno je više nego što mu je nalagala dužnost zamjenika načelnika, ulagao u prosperitet i napredak cijele Općine. Obiteljski čovjek, koji je mir i utočište uvijek iznova pronalazio sa svojim najmilijima, prema vani, prema svim suradnicima, zaposlenicima Općine Medulin, poslovnim partnerima ili političkim oponentima, čovjek velikog osmijeha i velikoga srca. Povelju počasni građanin Općine Medulin preuzele su supruga Lara Voto Demarin te kćer Aurora Demarin.

Nagrada Općine Medulin kao najveće priznanje, a koje nije bilo dodjeljeno od 2015. godine godine, ove se godine dodjelilo 119. brigadi Hrvatske vojske. Neraskidive su i duboke veze Općine Medulin i njenih mještana s 119. brigadom Hrvatske vojske, njenim osnivanjem, popunjavanjem, ratnim putem i djelovanjem, a osobito s odavanjem počasti svim njenim pripadnicima. Na području Kažele bilo je prvo postrojavanje 119. brigade u listopadu 1991. godine, u kojem je sudjelovalo preko 60 mještana Općine, a na području Kamenjaka nalazi se vojni poligon 119. brigade Hrvatske vojske s prelijepom skulpturom akademskog slikara Tomislava Briskog.

Na samom kraju svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Medulin dodjeljena je i zahvalnica načelnika Općine Medulin novinaru pulske televizije TV Nova, Miljenku Vidulinu za dugogodišnju uspješnu suradnju u ulozi novinara TV Nove Pula, koji je pratio i izvještavao o zbivanjima na području Općine Medulin punih 15 godina.

Druženje svih prisutnih nastavljeno je na trgu ispred Društvenog doma Pješčana Uvala uz prigodan glazbeni program.

U prilogu ovog priopćenja nalaze se obrazloženja svih dodjeljenih povelja i nagrada.

PRILOG:

 

OPĆINA MEDULIN

Foto/Vladimiro Gagliardi, Franko Frgačić, Ozren Valentić