Zahtijevamo da se referendum održi 9. listopada!

U povodu predaje potpisnih knjiga sa 11.918 potpisa Puležana Gradu Puli, Inicijativa građana za Referendum za Lungomare održala je u ponedjeljak, 20. lipnja, ispred Komunalne palače konferenciju za medije.

 – Došao je i taj dan da Inicijativa preda potpise Gradskom vijeću Grada Pule. Procedura koja će vas sigurno zanimati je sljedeća: Grad Pula ima rok od 30 dana da te potpise preda Ministarstvu uprave, koje ima 60 dana da vrati svoje mišljenje. Potom Gradsko vijeće ima 30 dana za donošenje odluke o referendumu, a nakon njene objave u tisku ostaje rok od 20 do 40 dana za njegovo održavanje. Budući da su to rokovi od nula do krajnje granice, mi želimo, tražimo i zahtijevamo da se referendum raspiše 9. listopada. Ne želimo da se maksimalno brzaju rokovi kako bi se na referendum išlo 14. kolovoza, kazao je Aleksej Orel u ime Inicijative.

Ivana-Nataša Turković je prisutne obavijestila da je prikupljeno 11.918 potpisa, što znači da je veliki broj građana rekao veliko DA odlučivanju i informiranju oko uređenja prostora Lungomarea.

– Želimo zahvaliti svim volonterima čiji je doprinos bio neizmjeran i to ne samo ova dva tjedna kada su se skupljali potpisi, nego i mjesec dana prije kada smo pripremali sve što je potrebno da bi se ti potpisi prikupljali – od vizualnog identiteta do planiranja aktivnosti. Stoga im želimo zahvaliti i isto tako pozvati da nam se ponovo pridruže kada budemo nastavili s aktivnostima, kazala je Turković i predala riječ Ireni Radola Dragaš, koja je kazala da je vrlo važno da se referendum održi u periodu kada se svi građani mogu odazvati.

Orel je potom kazao da će mediji uskoro dobiti izvještaj o donacijama i dodao da su ih financijski podržale dvije stranke: pulski Možemo! i Nova ljevica.  – Ukupno su nas podržali 81 osoba ili pravni subjekt. Trošak je bio oko 75 tisuća kuna, a najveći su troškovi bili zakup za lokacije Grada Pule – 11.400 kuna – te objava dnevnom tisku od 5.400 kuna. Račun smo uspješno ispraznili da bi na jesen mogli ponovo komunicirati s građanima.

Nama će ponovo trebati donacije i donatori, što je važno ako se uzme u obzir koliko ograničenja za to imamo, dok investitor može svoju kampanju financirati koliko god i kada god želi, kazao je Orel i dodao da će Inicijativa na jesen nastaviti komunicirati svoju stranu istine. On je ujedno pozvao sve političke opcije Grada Pule da pozovu svoje birače i simpatizere da izađu na referendum.

Pratite naše objave i uključite se u raspravu na našim Facebook, Instagram, TikTok, YouTube i Telegram stranicama

www.zalungo.net