Izjave Borisa Miletića o sabotaži Kaštijuna, bez ikakvog dokaza, su skandalozne

Danijel Ferić, županijski vijećnik SDP-a, održao je press konferenciju povodom najnovijih događanja na ŽCGO Kaštijun, njegovu privremenom prestanku rada, kao i skandalozno-monstruoznih izjava Borisa Miletića o možebitnoj sabotaži Kaštijuna, bez da je za to iznio ikakav konkretni dokaz.

 

Na Miletićevo zazivanje povratka Vesne Dukić dužan sam reagirati i podsjetiti javnost na činjenice kao i iznijeti nove šokantne spoznaje do kojih smo došli, a tiče se načina kojim je IDS-ova ergela stručnjaka sustavno devastirala Kaštijun te pozvati državne institucije DORH i Policiju da uđu u Kaštijun i istraže način na koji se trošio javni novac u mandatu Darka Višnjića i Vesne Dukić – rekao je Danijel Ferić.

 

No krenimo redom – ekološka bomba zvana Kaštijun. Najveći promašaj IDS-a, projekt koji je uvreda zdravom razumu, svim građanima i građankama Pule i onima u okolici Kaštijuna, ali i cijele Istre.

 

Projekt kojim su IDS, Jakovčić i Miletić građanima južne Istre s ovakvim Kaštijunom ugrozili zdravlje, njihovu egzistenciju i onečistili okoliš. Građane nitko ništa nije pitao, oni ga tamo nisu željeli, ali su na njega svejedno potrošeni njihovi milijuni. Osim što je štetan po zdravlje građana i onečišćuje okoliš, Kaštijun je neefikasan. Na Kaštijunu se s današnjim danom nalazi 16.012 tona goriva iz otpada ili famoznog SRF-a.

 

Na Kaštijunu se danas nalazi nezbrinuto i 8.200 tona  nečiste željezne i neželjezne frakcije, o čemu je jučer govorila sada već bivša predsjednica Nadzornog odbora. A od prije par dana se i miješani komunalni otpad odlaže pod vedrim nebom i smrad počinje biti sve nesnosniji – rekao je Danijel Ferić.

 

Kaštijun je tvrtka s temeljnim kapitalom od 27.961.400 koja je za vrijeme IDS-ove vladavine akumulirala impresivnih 24.987.300 gubitaka u poslovanju – istaknuo je Ferić.

 

Sustav gospodarenja otpadom u IŽ kakav su zamislili IDS, Jakovčić, Miletić i Drandić  ovih dana pred očima istarske javnosti doživljava krah. To je sustav koji je imao nevjerojatnih 600 utvrđenih nedostataka, sustav koji je predviđao da se ne odvaja biootpad i da sav završava na Kaštijunu što se pokazalo kao totalni promašaj.

 

Da je to tako govori i činjenica da je Istarska županija praktički jedina u RH koja iz fondova uopće nije nabavljala spremnike za biološki otpad. Miješani komunalni otpad (MKO) u gradu Puli gdje je donedavno stolovao Boris Miletić 15 godina čini 1/3 ukupnog MKO koji se apsorbira na Kaštijunu i u tih 15 godina nije učinjen ni najmanji pomak.

 

Osim što je bio nesposoban pronaći adekvatnu lokaciju za izgradnju bioplinskog postrojenja za zbrinjavanje biološkog otpada koja neće predstavljati prijetnju zdravlju građanki i građana Istarske županije kao što je to na ŽCGO Kaštijun, zalagao se da na području ekološke bombe ŽCGO Kaštijun građanima dodatno zgadi život izgradnjom i sušione za fekalni mulj.

 

Osim već legendarnog trošenja javnog novca koji se mjeri u milijunima kuna od strane bivših uprava Kaštijuna, na reprezentaciju, putovanja i Manjgurin, Macanov i ini PR, podsjećam da se dana 28.05.2021. dogodila eksplozija boksa 2 na ŽCGO Kaštijunu – rekao je Ferić.

 

Gašenje požara je trajalo 6 sati, na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Bivša uprava Kaštijuna, kao i predsjednik NO i Skupština društva, tj. Vesna Dukić, Valerio Drandić, Boris Miletić i Fabrizio Radin zataškali su taj slučaj. Treba na to stalno iznova podsjećati. Oni žele i silno se trude da se to zaboravi.

 

Da ljudi zaborave da su se borili protiv ove lokacije i ovakvog Kaštijuna, da su građani upozoravali na ovaj scenarij. Žele da zaboravimo sve silne propuste, da zaboravimo zataškavanje. Žele da zaboravimo da su odgovorni. To im je trenutno jedini cilj. Nema tu borbe za dobrobit Istrijana, sve što se izgovara samo su PR-ovske vratolomije. Naravno da nikome od njih nije palo na pamet tada dati ostavku kao što to sada župan traži od drugih. Naravno, niti nama ne pada napamet zaboraviti da su upravo oni odgovorni.

 

Nakon smjene Vesne Dukić i imenovanja Fabia Giacomettija, događa se dosad nezabilježena primopredaja javne dužnosti, primopredaja koja to zapravo ni nije. Potpuno prazan ured i jedan stick s manjkavim podacima. Nečuveno i nisko čak i za IDS-ove niske moralne standarde. No otvaranjem Kaštijunovih arhiva neke stvari i dokumenti počinju izlaziti na vidjelo.

 

Jedan od takvih dokumenata je i javnosti apsolutno nepoznata činjenica da je Kaštijun 15.10.2018. (tada je direktor bio Višnjić), dakle nakon što je već započeo s radom, tužio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potražujući 7.055.333 kuna na ime sufinanciranja pokusnog rada Kaštijuna u svrhu provjere garantiranih vrijednosti u vremenu od 29.8.2016. do 1.3.2018. godine u kojem je periodu utvrđeno već spomenutih 600 nedostataka – istaknuo je Danijel Ferić.

 

Taj isti Kaštijun putem odvjetnika 14.01.2020. godine (tada je direktorica Dukić) povlači tužbu temeljem odluke Skupštine kojoj u ime Miletića i Radina predsjeda još jedan IDS-ovac, Alen Golja iz Labina. Tim činom nastaje materijalna šteta Kaštijunu od nevjerojatnih 631.326 kune koliko je do tada Kaštijun platio troškove pokretanja postupka, sastavljanja tužbe, podneska sudu, troškove prevođenja od strane sudskog tumača i pripadajuće odvjetničke usluge odvjetnika Mate Kačana.

 

Odluka se donosi uz obrazloženje da je odustajanje od tužbe preduvjet daljnjeg angažmana Fonda u sufinanciranju radova na poboljšanju MBO postrojenja Kaštijun.

 

Podsjetit ću međimurski župan Matija Posavec završio u zatvoru zbog 10.000 kuna stoga pozivam DORH i Policiju da utvrde tko je odgovoran za nepotrebno bačenih 631.326 kuna javnog novca u vjetar i tko će za to odgovarati, a pitanje je kako je došlo i do ostalih milijunskih gubitaka. A podsjetit ću i da pričamo o istom onom Fondu koji je Kaštijun nazivao „apotekom“ – rekao je Ferić.

 

Sasvim je iluzorno od Miletića i Drandića očekivati ostavke, ali istarska javnost zaslužuje odgovore na ova pitanja.

 

Na kraju bih se osvrnuo i na apele predsjednika IDS-a za vlasničku transformaciju Kaštijuna. Žalosno je nepoznavanje materije predsjednika jedne ozbiljne stranke, kao što je to u slučaju Dalibora Pausa. IDS je do prošlih lokalnih izbora imao župana te 9 od 10 gradonačelnika, više desetaka načelnika te 7 od 9 direktora komunalnih poduzeća – rekao je Danijel Ferić.

 

Imao je i 3 godine vremena od puštanja postrojenja u pogon da provede tu vlasničku transformaciju pa nisu apsolutno ništa učinili po tom pitanju svaljujući krivicu na grad Umag.

 

Imam i poruku za njega: vlasnička transformacija nije čarobni štapić koji će riješiti probleme Kaštijuna. Kaštijunu treba sposobna uprava,  izgradnja bioplinskog postrojenja za zbrinjavanje biološkog otpada i sortirnica za selektiranje korisnog otpada, a koji neće biti na Kaštijunu, a po novom zakonu upravo je županija nadležna za donošenja plana gospodarenja otpadom. Ništa od svega navedenog sve ove silne godine IDS nije uspio isporučiti. Vrijeme je da Paus to osvijesti i prizna – zaključio je svoje obraćanje Danijel Ferić.