Veličanstvenim baletnim spektaklom u Areni započelo Pulsko kulturno ljeto

 

Od 21. lipnja do 24. rujna 2022. godine Pulsko kulturno ljeto u svom bogatom i raznolikom programu donosi više od 70 programa na različitim pulskim lokacijama.

Pred više od dvije tisuće ljudi 21. lipnja 2022. godine suvremenim baletom „Plamteća voda“ koreografa Andonisa Foniadakisa, koji govori o veličanstvenosti vode, u izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke,započeo je ljetni program.

Pulska Arena ponudila je sasvim drugačije prostorno uprizorenje ove zahtjevne scenske koreografije. Eksplozija pokreta i erupcija emocija plesom do posljednjeg daha, popraćena je gromoglasnim pljeskom publike. 

Koreograf Andonis Foniadakis plesni je umjetnik rođen na Kreti. U svojoj bogatoj karijeri radio je s velikim imenima plesne umjetnosti kao što su Maurice Béjart i Saburo Teshigawara. Njegove koreografije izvode se na velikim europskim pozornicama, uključujući Cannes Dance Festival i Opéra de Lyon. Od 2016. godine ravnatelj je baleta Grčke nacionalne opere.  

Autorski tim „Plamteće vode“ čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO., te kostimograf Anastasios Soforoniou. U Areni su plesali članice i članovi riječkoga baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Soyoka Iwata, Maria Matarranz de las Herras, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Tilman Patzak, Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea, Anna Zardi, Valentin Chou i Jody Bet.

Valja istaknuti da je ovo treća godina uspješne suradnje Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke s Gradom Pula-Pola, te Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula.

Logističku i organizacijsku podršku u realizaciji programa pružile su ustanove Pula film festival i Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula.

Tijekom sljedećih mjeseci, sugrađani i posjetitelji našega grada, imat će mogućnost popratiti čitav niz kvalitetnih programa, koncerata, izložbi, predstava u organizaciji ustanova u kulturi, pulskih kreativaca i umjetnika, neprofitnog sektora, kao i brojnih drugih renomiranih svjetskih izvođača.

Predstavnici ustanova u kulturi grada, Povjerenstva za programe u kulturno – povijesnim spomenicima, Grada i kulturnih vijeća izvršili su izbor programa manifestacije Pulsko kulturno ljeto, koji se nalazi u nastavku.