Mještani općine Medulin poslali jasnu poruku „KAŠTIJUNU OVDJE NIJE MJESTO“!

Ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun održano je spontano okupljanje mještana općine Medulin i šire okolice u cilju osvještavanja članova Skupštine i Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijuna koji su danas, 27. lipnja 2022. godine u 11 sati imali zakazan sastanak sa vrlo važnom temom – funkcioniranje ŽCGO Kaštijuna. Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac kao legitimni predstavnik najpogođenije općine, najturističkije općine i prvog susjeda Kaštijuna na taj sastanak nije bio pozvan! Direktor komunalnog poduzeća Med eko servis d.o.o. Klaudio Križanac, na taj sastanak nije bio pozvan. Gradonačelnici ostalih gradova iz Istarske županije, Skupština, osnivač i nadzorni odbor bili su na sastanku.

Što je na sastanku dogovoreno, hoće li se zastupati interesi, zdravlje i egzistencija mještana općine Medulin, ne znamo, saznati ćemo iz medija. Stoga je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima danas stajao uz bok s mještanima i zajedno s njima poslao vrlo jasnu poruku – Kaštijun na ovaj način neće i ne smije funkcionirati, njemu ovdje nije mjesto!

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun formalno se ne nalazi na području općine Medulin već na području grada Pule, no činjenica je da najviše posljedica neugodnih mirisa, štetnih čestica i ugroza turističke sezone trpe upravo mještani općine Medulin. Također, Općina Medulin jedina je Općina koja ima osnovano vlastito komunalno poduzeće – Med eko servis d.o.o. U cilju direktnog utjecaja na smanjenje neugodnih mirisa i štetnih čestica Općina Medulin u suradnji s Med eko servisom organizirala je prikupljanje bio otpada iz kuhinja i kantina i to putem preuzimatelja te time direktno utjecala na problem pristizanja bio otpada na Kaštijun. Bio otpad iz Općine Medulin ne odlaže se na ŽCGO Kaštijun.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac ovim putem pruža apsolutnu podršku svim mještanima općine Medulin te ponovno poručuje, „Nećemo stati dok prisutnost Kaštijuna ne bude sigurna za zdravlje i egzistenciju naših mještana. Nažalost, i sama Općina Medulin ima po tim pitanjima  poprilično mali manevarski prostor, ali želimo jasno dati do znanja da ćemo napraviti sve što je u našoj mogućnosti da dovedemo funkcioniranje ŽCGO Kaštijun u normalnu razinu, sve do njegovog izmještanja na novu lokaciju. Nećemo biti zadovoljni i nećemo stati sa našim aktivnostima sve dokle god se ne izgradi novi ŽCGO na drugoj lokaciji.