168 tisuća kuna iz županijskog proračuna za slabije razvijena turistička područja

Istarski župan Boris Miletić potpisao je jučer ugovore o dodjeli potpora turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije u 2022. godini. Potpore se dodjeljuju četvrtu godinu zaredom, a u ovogodišnjem županijskom proračunu za tu je svrhu predviđeno 168 tisuća kuna.

 

Prema riječima župana, cilj potpora je poticanje ravnomjernog razvoja cijele Istre te njima Županija želi pomoći turistički manje razvijenim područjima, kako bi i ona dosegla razinu razvijenijih dijelova na obali.

 

„Pri evaluaciji pristiglih prijava, posebno se valoriziralo one projekte koji baštine i promiču naše regionalne posebnosti, istarsku tradiciju, kulturu i običaje što posebno privlači suvremenog gosta. Danas se posebno traži autohtonost i izvornost, a Istra može ponuditi pregršt izvornih doživljaja i priča. Govoreći o razvoju turizma naše je opredjeljenje izvrsnost i održivost, kao i produljenje turističke sezone, odnosno cjelogodišnji turizam i zato razvijamo selektivne oblike turizma“, naglašava župan.

 

Pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković kaže da je ove godine zaprimljena 21 prijava te je, nakon provedene administrativne provjere i evaluacije svih zahtjeva, odabrano 11 projekata. Radi se o projektima kojima će se obogatiti turistička ponuda Istre u segmentima aktivnog outdoor turizma, kulturne ponude i predstavljanja tradicije i običaja Istre, do valorizacije autohtone slastice.

 

Maksimalni mogući iznos pojedinačne potpore bio je 50.000,00 kuna, a sufinanciraju se troškovi uređenja, opremanja i označavanja šetnica, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza, uređenje, opremanje i označavanje izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja, i drugih zanimljivih mjesta (point of interest), a koji su dio neke cjeline, nastavak uređenje i opremanje tematskih kuća, muzeja i interpretacijskih centara u svrhu privođenja turističkoj funkciji, te osmišljavanja konkretnog turističkog proizvoda, promocija i marketing, te postavljanje brojača bicikala na uređenim biciklističkim i pješačkim stazama.

 

            Potpore su tako ove godine dobili: Općina Pićan za uređenje staze Sv. Roka; TZ Općine Vižinada za Eno-gastro radionicu u Centru za posjetitelje Maraston; Općina Lanišće za uređenje i opremanje MTB staze Dane-Vodice-Jelovice-Dane; TZ  Općine Sveta Nedjelja za kreiranje nove pješačke rute „Staza kalića i bukaleta“; TZ Grada Buja za tematsku poučnu sakralnu stazu poljskih kapelica; TZ Općine Žminj za Valorizaciju slastice Kristove krune; TZ Središnje Istre za uređenje penjališta Pazinska jama II; Općina Lupoglav za opremanje vidikovca i nastavak uređenja pješačke kružne staze Aurania; Općina Tinjan za uređenje odmorišta na stazi Jure Grando; Općina Cerovlje za opremanje vidikovca Grimalda i TZ Općine Kršan za označavanje plaže Dražine.