ŠTO NAM JE DONIO ČETVRTI DAN 69. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA?

Sinoć su u Areni održane dvije projekcije filmova iz Hrvatskog natjecateljskog programa, koji konkuriraju za Veliku zlatnu arenu, Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića i 4:2 Anđela Jurkasa.

 

Film Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića prati obitelj, majku, oca i sina, kasnih 80-ih. Voljeni stric vraća se iz Njemačke kući za blagdane i dijeli poklone. Ponovno na okupu, obitelj pristupa tradicionalnom hrvatskom božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu u osamdesetima, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da purica nije jedino što se može nožem rezati i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim hrane, nožem može rezati i napetost. U filmu glume Ivana Roščić, Goran Bogdan, Miki Manojlović i Roko Sikavica.

4:2 Anđela Jurkasa, vratio nas je nas u 2018. godinu. Dok su oči cijelog svijeta uprte u stadion Lužnjiki u Moskvi, odnosno finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske,  jedan bračni par šutke ulazi u auto u Zagrebu i kreće starom cestom prema Rijeci. Dok se na makroplanu odvija sportska nogometna drama godine, na mikroplanu se dvoje ljudi bore za život kakav su dosad znali. Međutim, ništa nije kako izgleda na prvi pogled. U glavnim su ulogama Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić.

 

U INK- u smo mogli pogledati reprize filmova koji su se dan prije prikazivali u Areni  te kratkometražne filmove iz Studentskog programa dok se na Kaštelu se prikazivao film Vizija leptira redatelja Maksima Nakonečnog. Na Ambreli, u sklopu programa Dizalica, prikazan je film Povratnica Giuseppea Bonita. U Kinu Valli održana je projekcija dokumentarnog filma o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu, Ennio, redatelja Giuseppea Tornatorea.

 

Društvo hrvatskih filmskih redatelja u partnerstvu s Pulskim filmskim festivalom organiziralo je predstavljanje projekata razvijenih kroz Scenarističku radionicu pod mentorstvom Snježane Tribuson Ognjena Sviličića za igrane serije te Saše Bana i Miroslava Sikavice za dokumentarne serije. Uz velik interes sudionika festivala i vrlo dobru atmosferu u dvorani, uz moderatora Ljubu Lasića, jučer smo imali priliku vidjeti odlično pitchane projekte u nastanku. Originalnim pristupom i detaljnim prikazom autori su predstavili i podastrijeli sedam projekata u onoj fazi u kojem svaki od njih jest. Vrlo detaljno i profesionalno svoje su projekte predstavili Vlatka Vorkapić za krimi seriju BanijaIvan Grgur sa svojim projektom dokumentarne serije o trap glazbi Napravit ću scenu te Lana Kosovac i Amanda Prenkaj sa svojom dramedijom Roberta, saberi se.

Izuzetno je bitno za filmsku industriju i za autore, kao i za buduće autore, da se pitchanje serija događa u Hrvatskoj te da načinom rada i pristupa razvoju projekata pratimo europske i svjetske trendove. Autorima je ovom prilikom omogućeno vježbanje i pripreme za buduća pitchanja, s publici učenje kako se to radi i kakve se sve metode mogu primjenjivati. Vrlo je vrijedno za sve buduće potencijalne suradnike i zainteresirane producente koji će im priskrbljivati sredstva za realizaciju projekta, kad autori iznose osobnu motivaciju, afinitete i razloge zbog kojih su se upustili u određeni projekt.

 

Danas nas u Areni opet očekuju dva filma iz Hrvatskog natjecateljskog programa: Punim plućima Radislava Jovanova i Baci se na pod Nine Violić. U Kinu Valli održat će se projekcija filma Sunce Kurdwin Ayub, a na Kaštelu, u sklopu programa Filmski klasici, imat ćemo priliku pogledati nijemi film Berlin: Simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmanna iz 1927. godine uz originalnu prateću glazbu skupine Chu te posebnu projekciju horora Ne govori zlo Christiana Tafdrupa. Pulica nam donosi film Oink Masche Halberstad čija će se projekcija, kao i ona Studentskog programa, održati u INK-u dok će se na Ambreli moći pogledati film Curica redateljskog dvojca Silvine Schnicer i Ulisesa Porre.

 

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala www.pulafilmfestival.hr .