Perojska fešta održana uz bogat kulturni i zabavni program

Bogatim kulturnim programom na placi, Perojci su u subotu navečer, 23. srpnja 2022., proslavili 365. godišnjicu doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj. Pred brojnim uzvanicima i publikom, koja se okupila u vjerojatno najvećem broju ikada, folklorne skupine izvele su upečatljiv kulturni program, nakon čega se tradicionalna Perojska fešta u organizaciji Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, nastavila u zabavnom štihu do kasnih jutarnjih sati.

Uz gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano Edija Pastrovicchija i njegovih suradnika, programu su prisustvovali i brojni gosti iz Crne Gore: Arben Jakupi, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Crne Gore, Milo Lučić, ministar savjetnik u Generalnom direktoratu za konzularne poslove – Direkcije za međunarodne odnose i dijasporu, Dražen Kapa iz udruženje Crmničana i Dejan Popović, predstavnik Podgorice, sa suprugama i malom Monikom, te Damir Grbović, otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Hrvatskoj. Skup je pozdravila Tea Batel iz Upravnog odjela za Talijansku nacionalnu zajednicu i ostale nacionalne skupine Istarske županije, a prisustvovali su mu i protojerej-stavrofor paroh perojsko-pulski Goran Petković, predstavnici raznih nacionalnih zajednica i manjina, Crnogorci iz Umaga, Pule i Rijeke…

– Čuvate svoju kulturu i obogaćujete tradiciju Vodnjanštine već 365 godina. Cijela Vodnjanština to s ponosom osjeća. Hvala vam Perojci, poručio je domaćinima gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Predsjednik DPC-a “Peroj 1657” Miodrag Popović rekao je da je 77 Crnogoraca prije 365 godina došlo u najljepši kraj ne zemlji. Sačuvali su svoju tradiciju, kulturu, jezik, pismo i vjeru uvažavajući druge kao što su i drugi njih uvažavali. Ipak, rekao je, danas društva i svega toga vjerojatno ne bi bilo da nije bilo ogromnog entuzijazma i rada pokojne Nade Škoko.

Atraktivan program folklornih skupina obilježio je izuzetno uigran i dinamičan plesni nastup Ansambla narodnih igara i pjesama Vojnić, koji izvodi igre  iz cijele bivše Jugoslavije. Uz njih su pjesmom, plesom i svirkom nastupili pjevačka i folklorna sekcija DPC-a “Peroj 1657”, i njihova mlađa skupina sa spletom dječjih crnogorskih kola, zatim folklorna skupina Talijanske zajednice Vodnjan, kao i KUD Vodnjan, te Zbor Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke. Kulturni dio programa, koji je vodio Nikola Škoko, završen je tradicionalnom skupnom izvedbom pjesme “Još ne sviće rujna zora” u čemu su se članovima DPC-a pridružili mala Irina Gorgieva na čelu i mladi Max Vučetić na saksofonu.

Uslijedila je potom zabava uz Funbox Band iz Žminja koji je dobrom svirkom niza popularnih plesnih hitova razdrmao publiku na placi i na Gromači do kasno u noć.