U tijeku brojna kapitalna ulaganja u županijske škole

Za malo više od mjesec dana počinje nova školska godina, a ljetne se praznike koristi za brojna ulaganja u osnovne i srednje škole čiji je osnivač Istarska županija. U finalnoj fazi je tako projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci” u Bujama, započet početkom 2021. godine. Projekt formalno vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a operativno Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije. Vrijednost mu je 21,5 milijuna kuna, a sufinanciraju ga Republika Hrvatska, Talijanska unija i Istarska županija. Građevinski radovi na objektu su gotovi, obavljen je tehnički pregled, te je u tijeku opremanje prostorija. Radi se o zgradi koja je bila izgrađena stepenasto, u formi kaskada, te je prilikom obnove zadržan samo upravni dio zgrade, dok je sve ostalo srušeno i građeno nanovo.

 

Spomenimo i treću fazu projekta zamjene vanjske stolarije u atriju Društvenog centra Pula, odnosno popularne Žute škole, vrijedan 1,45 milijuna kuna, čije se okončanje očekuje 15. kolovoza. Prve dvije faze odrađene su u prethodnom razdoblju, a uključivale su zamjenu vanjske drvene stolarije s aluminijskom stolarijom uličnog pročelja Trierske ulice, uličnog pročelja prema školskom igralištu, te uličnih pročelja Mletačke i Zagrebačke ulice. Vrijednost prve i druge faze iznosila je oko 2,5 milijuna kuna. Uskoro kreće i ugradnja tri dizala za što će biti utrošeno 2,3 milijuna kuna, a u planu su i dodatna ulaganja u Žutu školu, odnosno obnova unutarnje stolarije.

 

Uz kapitalne investicije, tijekom ljeta će se na 14 školskih zgrada osnovnih škola obavljati radovi investicijskog održavanja većeg obima, ukupne vrijednosti veće od 3 milijuna kuna, a na programu su i takvi radovi u 11 školskih zgrada srednjih škola, čiji je osnivač Istarska županija, u što će biti uloženo 2,5 milijuna kuna.

 

Od budućih kapitalnih investicija spomenimo i adaptaciju prostora područne škole Martinski matične škole u Nedešćini, a koja se odnosi na izgradnju blagovaonice i sanaciju pročelja, a procijenjena vrijednost radova za koje uskoro kreće postupak javne nabave iznosi 3,1 milijuna kuna.