Kino Katarina premijerno predstavlja hrvatski prijevod autobiografskog romana „Događaj“ Annie Ernaux

Evocirajući tradiciju ljetnih kina, nekad nezaobilaznih, Kino Katarina prije sedam godina započinje svoju gerilsko, pop-up kino priču. Pokreće program filmskih večeri na otvorenom kojim reagira na određene aktualne probleme ili potrebe zajednice te u prvom redu potiče na rasprave i razmišljanje o položaju žena u društvu.

Recentni događaji poput slučaja Čavajda, poništavanja povijesne odluke u slučaju „Roe protiv Wade“ iz 1973. u SAD-u, ali i svakodnevna slična iskustva žena koja vrijedno dokumentiraju ovdašnje feminističke inicijative podsjećaju nas da jednom izborena prava poput onog na legalan pobačaj ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Stoga, Kino Katarina koja će se održati 1. kolovoza 2022. s početkom u 20 sati na dvorišnoj terasi starog rodilišta u Puli (Bartolomeo dei Vitrei 13) ovoga puta organizira književno-filmski program na temu reproduktivnih prava. U prvom dijelu predviđen je razgovor s povodom, odnosno premijerno će se predstaviti hrvatski prijevod kratkog autobiografskog romana „Događaj“ Annie Ernaux, kojim ona tematizira vlastito iskustvo pobačaja. Roman je netom objavila Booksina i Mamina biblioteka Prijatelji koja, uz prošlogodišnju knjigu „Jedna žena“, sada broji dva Ernauxina naslova.

Knjigu će predstaviti njezina prevoditeljica, Milena Ostojić u čijem se širokom  književnom prevodilačkom opusu nalazi i naširoko hvaljeni “Povratak u Reims” Didiera Eribona, a bila je i redovita prevoditeljica za hrvatsko izdanje časopisa Le Monde diplomatique. U razgovoru će je pratiti Ana Lovreković, članica feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, koja se pretežno bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj, dok će cijeli razgovor moderirati sociologinja, Dora Levačić iz uredništva regionalnog portala Bilten, koja piše, uređuje i prevodi tekstove o feminizmu i radničkim pravima. 

Kratkometražnim filmom Ljubice Janković „AB“ iz 1977. započet će u 21:30 sati drugi dio programa, odnosno filmske projekcije. Riječ je o diplomskom filmu rodom Puljanke Ljubice Janković Lazarić sa studija filmske i TV režije u klasi prof. Ante Babaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u produkciji Zagreb filma. Redateljica u filmu prati mladu djevojku od odluke da počini pobačaj, preko razgovora s majkom i liječnicom o razlozima za takvu odluku, do trenutaka nakon samoga čina koje dijeli s drugim ženama koje su počinile pobačaj.

Uslijedit će film „Događaj“, filmska adaptacija istoimenog romana o kojem se govorilo u prvom dijelu programa. Film u režiji francuske redateljice Audrey Diwan nagrađen je Zlatnim lavom za najbolji film na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu. Priča prati mladu studenticu Anne koja odlučuje pobaciti kako bi završila studij i pobjegla od sputane egzistencije u radničkoj obitelji. No godina je 1963., pobačaj u Francuskoj je zabranjen, a vremena je malo – Anneini ispiti se bliže i njezin trbuh je sve vidljiviji. Potraga za ilegalnim pobačajem pokazuje se težom od očekivanog.

Kino Katarina nastupa uglavnom u napuštenom, perifernom dijelu grada Pule, na lokacijama kojima potiče na korištenje i osmišljavanje novih namjena takvih prostora kao i ideje o nužnosti njihove dostupnosti svim građanima. U odnosu na temu predstojećeg programa izabrana lokacija je dvorišna terasa starog rodilišta u Puli.

Kino Katarina nije nastala iz komercijalnih razloga te se ulaznice na projekcije ne naplaćuju, a program se realizira uz podršku HAVC-a.