Čak 82 volontera prijavila su se za čišćenje knjiga nakon požara u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula zadnjih su se dana intenzivirali radovi na čišćenju knjiga kao posljedica požara koji je u njihovim prostorima izbio 21. lipnja ove godine. Dosad je očišćeno oko 50 000 knjiga i to cijeli dječji odjel, dio beletristike, odnosno engleska, američka, australska i irska književnost.

 

„Na dnevnoj bazi čistimo oko tisuću knjiga. Nakon što se svaka knjiga očisti izvana alkoholom i pamučnom krpom, posebnom kaučuk spužvicom, knjige se odlažu u posebnu, očišćenu, prostoriju na odjelu nabave i u dvoranu gdje su  zaštićene i pokrivene najlonima. Smještene su po UDK oznakama kako bi zadržali redoslijed na policama što će nam olakšati kasnije vraćanje knjiga na police“, pojasnila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

 

U knjižnicu su se do danas prijavila 82 volontera, a broj i dalje raste te primaju svakodnevno i nove prijave.

 

„Prijavilo se dosta umirovljenika, ali i studenata te ostalih građanki i građana koji su inače naši korisnici i koji žele pomoći da se knjižnica što prije otvori. Možemo se pohvaliti da se dob naših volontera kreće od 19 do 79 godina i to nas doista raduje“, pojasnila je Bužleta.

 

Volonterski rad uveli su u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. godine, a organiziran je u skupinama od četiri i više volontera koji volontiraju po dva sata. Do sada su u čišćenju građe sudjelovala ukupno 33 volontera od kojih su neki volontirali višekratno.

 

Iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula pozivaju i dalje sve zainteresirane osobe za volontiranje da im se jave, telefonom na broj 052 300 402 ili e-mailom: info@gkc-pula.hr