Vrijeme je za 10. jubilarni Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

Već dugih 9 godina u Svetvinčentu možemo doživjeti pravu srednjovjekovnu bajku, a ove godine obilježava se čak 10. izdanje Srednjovjekovnog festivala koje možete posjetiti od 5.-7.kolovoza. Bogat program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu. Medijima su se obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, voditeljica za projekte Larisa Kontošić i direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Nakon 2 godine stanke ponovno ćemo uživati u čarima srednjeg vijeka. U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirati će mnoge srednjovjekovne udruge koje dolaze iz nekoliko zemalja, kao što su Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija te domaće udruge iz Hrvatske. Riječima načelnika Deana Perkovića: „Festival je važan i u gospodarskom smislu, s obzirom na velik broj lokalnih proizvođača koji prezentiraju i prodaju svoje proizvode na samom festivalu. Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan ( petak), dan viteštva ( subota) i dan legendi ( nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.“

Sve započinje u petak 5. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi sokolarski show, a odmah nakon toga i svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Možda najuzbudljivi dio festivala za one najmlađe predviđen je upravo za petak, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela. Subota, 6. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava, glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.

„Posljednji dan, nedjelja 7.kolovoz, posvećen je legendama gdje kulminira program s prikazom legende o vještici Mare te sam kraj festivala kada se scenski dočara „spaljivanje“ kaštela.“– najavio je Dean Pustijanac.

U sklopu festivala održat će se i „foto natječaj“, na kojem će se birati najbolja fotografija u tri kategorije, i to: akcijska, noćna i portretna fotografija. Radove će biti moguće prijavljivati putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, a svaki autor će moći prijaviti najviše 3 fotografije na natječaj. Ocjenjivački sud, kojeg čine Andi Bančić, Hassan Abdelghani, Igor Zirojević, Giordano Cellich, i Danijel Bartolić odabrati će najbolje radove po kategoriji, a koji će biti nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kn. Sve uvjete i ostale informacije o natječaju možete pronaći putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr. – poručila je Larisa Kontošić.

Na festivalu će nastupiti 17 udruga ili društava domaćih i stranih, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 250-ak kostimiranih članova.  Udruge koje nam dolaze su: Sokolary iz grada Sv. Bavona iz Slovačke, Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Vitezovi Zelingradski iz Svetog Ivana Zelina, Ordo Sancti viti, Udruga Mutila, Li Brutti, Tematski park Sanc. Michael, Ujedinjena plemena, La compagnia d’arme Malleus iz Trsta, Vitezi Belega Volka iz Celja, Halloenek Hungarica iz Mađarske, Corpo di guardia di Gradara iz Gradare – Italija, Gruppo sbandieratori del pali di Asti, Toi Ahi – danza del fuoco iz Italije, Hector agentura i Ursus  iz Slovačke, Holloenek Hungarica iz Mađarske. Domaćini su kao i svake godine članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Ulaznice za festival su i dalje vrlo pristupačne. U pretprodaji se ulaznice mogu kupiti do četvrtka navečer u kaštelu Morosini Grimani. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 20 kuna.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, kaligrafija, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje, bogata gastro ponuda, ulični zabavljači i pravi srednjovjekovni duh koji će vas pratiti na svakom koraku.

 

Dođite i vi po svoj srednjovjekovni doživljaj i vidimo se u Svetvinčentu od 5.-7.kolovoza!

Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na facebook stranici Srednjovjekovni festival Svetvinčenat, a zaigrajte i nagradnu igru te osvojite bogate nagrade.