Iz Medulina poslane poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta

Tridesetak mališana iz Ukrajine i Hrvatske svojim likovnim radovima poslalo je jučer iz Medulina poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta.

Na likovnoj radionici, koju su vodili policijski službenici i članovi Umjetničke udruge Medulin Art, djeca su izradila crteže te su se tako na zanimljiv i njima prilagođen način upoznala sa svojim temeljnim pravima sukladno Konvenciji o pravima djeteta, s posebnim naglaskom na promoviranje prava na život i prava na sigurnost. Ujedinjeni narodi konvenciju su donijeli još 1989. godine kako bi se zaštitila prava djece, kao najranjivijih pripadnika našeg društva te kako bismo svi zajedno stvarali svijet u kojem svako dijete ima priliku rasti te biti sigurno i zaštićeno.

Djeca su kroz radionicu naučila da su policijski službenici njihovi prijatelji i pomagači. ”Djecu ne treba plašiti da će im, ako nešto pogrešno naprave, doći policija, već ih treba poticati da u policijskim službenicima vide svoje prijatelje i pomagače kojima se uvijek mogu obratiti ako se nađu u nekoj nevolji”, rekao je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot i istaknuo kako svi zajedno moramo brinuti o sigurnosti djece u svakom pogledu.

”Sve ono što prolaze danas ova djeca i njihove obitelji mi smo prolazili prije 30 godina. I zato imamo razumijevanje za njihovu tešku situaciju i dat ćemo sve od sebe da se što brže prilagode i uklope u ovu našu mirnu sredinu”, istaknuo je načelnik policijske uprave i pojasnio kako trenutno na području Istre borave 1634 osobe koju su došle iz ratom zahvaćenog područja, od čega 508 djece. Većina njih u statusu je privremene zaštite te policija, u suradnji s drugim institucijama, nastoji žurno rješavati njihove probleme kako bi mogli što prije nastaviti s normalnim životom.

Ova preventivna akcija pravi je primjer kako su se djeca iz Ukrajine brzo uklopila u naše društvo i kako su ovdje pronašla prijatelje među svojim vršnjacima. Posebno su ih razveselile poruke policijskih službenika koji su se potrudili naučiti i osnove ukrajinskog jezika ne bi li preventivno-edukativna radionica bila što uspješnija.

Radionicu je posjetila i glazbena umjetnica Ana Rucner, kao i organizatori humanitarnog koncerta – načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, direktor Turističke zajednice općine Medulin Mihael Idžaković i direktorica tvrtke Art Hill Iva Šalamon Reškovac – koji se sinoć, nakon radionice, održao u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu.

Naime, na završnoj večeri festivala nastupili su Music for the Future orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine, a gosti večeri bili su glazbena umjetnica Ana Rucner  i policijska klapa ”Sveti Mihovil”. Ana Rucner je glazbene izvedbe u  pratnji policijske klape izvela na violončelu, nastalom od dragovoljno predanog oružja, koje je u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova. Istaknula je kako je počašćena što je dobila priliku biti promotorica kampanje ”Manje oružja, manje tragedija” te kako je violončelo na kojem svira pravi dokaz kako od nečeg ružnog može nastati nešto lijepo – kako od strahote može nastati ljepota.

Svojim zajedničkim nastupom Ana Rucner i policijska klapa simbolično su glazbom pozvali na  mir, sigurnost  i kvalitetu  života za svu djecu svijeta, a dodatna kulisa bili su im i dječji radovi, nastali na poslijepodnevnoj radionici, koje su mogli razgledati svi posjetitelji koncerta.
 
Da podsjetimo, nacionalna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova ”Manje oružja, manje tragedija” traje već 15 godina te je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost, ukazati na opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, a od početka akcije do kraja prošle godine građani su na području čitave Hrvatske dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

U proteklih deset godina građani su na području Policijske uprave istarske predali 19.69 kilograma eksploziva, 661 komada raznog oružja i 46.553 komada raznog streljiva.

”Pozivamo još jednom sve građane, koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva, da ih mogu potpuno diskretno i sigurno predati policiji.  Napominjemo da je diskrecija zajamčena, a dovoljno je da se građani jave policiji telefonom”, rekao je policijski službenik iz Službe prevencije Ravnateljstva policije Mario Salopek i naglasio kako se protiv građana koji dragovoljno predaju oružje neće pokretati nikakav postupak.