Najavljen je bogat program 47. Trke na prstenac

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Puli najavljena je manifestacija 47. Trka na prstenac. O programu i svemu što nas ove godine očekuje u Barbanu govorili su: Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, Milio Grabrović, vođa konjanika i Marko Londero, organizator zabavnog dijela programa.

„Službeno počinjemo s programom 47. Trke na prstenac u petak navečer, 19. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi,“ naglasio je predsjednik Društva Aldo Osip. Te je dodao: „U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta, disciplina TRAP. Ove godine se vraćamo tradicionalnim programima i veselimo se da će Barban ponuditi za svakoga ponešto. Bit će tu i izložba, nastup naših mladih iz glazbene škole pod nazivom Napa Bend, turnir u briškuli, 9. Robotrka u subotu, turnir u pljočkanju, koncert 100šterni ćo! Glazba Istre i Kvarnera u jazz aranžamnu, promenadni koncert limene glazbe, nastup mažoretkinja i KUD-a Barban i njihovih gostiju, “ rekao je Osip.

Za sve one koji neće moći uživo pratit manifestaciju, 47. Trka na prstenac imat će izravni prijenos na drugom programu Hrvatske televizije u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 17 sati.

„Za  ovogodišnju Trku prijavilo se 19 natjecatelja, a odluku o plasmanu 16 konjanika u završnicu donio je Izvršni odbor Društva, prema izvješću Časnog suda,“ objasnio je proceduru odabira konjanika Milio Grabrović, vođa konjanika i sam višegodišnji sudionik Trke.

Iščekivanje je bilo veliko jer je sudjelovalo čak 4 debitanata, a mogućnost za sudjelovanje na Trci dobilo je ukupno 16 konjanika. Oni su se izborili svojim nastupima na treninzima kao i rezultatima te kriterijima koje je razmotrio Izvršni odbor Trke prema izvješću Časnog suda. Ovogodišnji konjanici jesu: 

 1. Gvido Babić, kopljonoša Matija Verbanac ,
 2. Petar Benčić, kopljonoša Erik Roža,
 3. Dabijel Broskvar, kopljonoša Filip Pavlić,
 4. Bruno Celija, kopljonoša Luka Lupetina,
 5. Milio Grabrović, kopljonoša Aldo Paus,
 6. Andrej Kancelar, kopljonoša Dragan Popović,
 7. Kristijan Kancelar, kopljonoša Mateo Zulian,
 8. Luka Kancelar, kopljonoša Filip Filipović,
 9. Antonio Osip, kopljonoša Jure Paus,
 10. Stefano Osip, kopljonoša Nikola Milevoj,
 11. Maksimilijan Rojnić, kopljonoša Juraj Rudan,
 12. Goran Špada, koljonoša Enco Špada,
 13. Diego Učkar, kopljonoša Leon Draguzet,
 14. Silvio Učkar, kopljonoša Ivan Duras,
 15. Aleksa Vale, kopljonoša Petar Roce, i ovogodišnji debitant
 16. Erik Žagrić, kopljonoša Ervin Racan.

Milio Grabrović je najavio da će se do Trke održati još tri treninga koji su otvoreni za posjetitelje.

Značaj trke za očuvanje važne tradicijske baštine, ali i njezin potencijal u razvoju modernog destinacijskog turizma, prepoznale su Fortenova grupa kao generalni sponzor i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum, pa već treću godinu podržavaju Trku koja godine u godinu privlači sve veći broj gledatelja, posebno domaćih i stranih turista

Zahvaljujući sponzorima i partnerima Trke, ove godine se može očekivati izvanredan program te nezaboravna 47. Trka na prstenac.

„Podsjećamo da nkon dvije godine održavanja manifestacije u izvanrednim uvjetima, napokon ćemo moći uživati u Trci na prstenac kako je nekada bila, ali i još puno, puno bolja! Naime, za sve koji vole Trku, bit će sigurno puno uzbuđenja i zabave. A bit će i vrlo neizvjesno do samog kraja tko će biti ovogodišnji pobjednik Prstenac i Vitice,“ naglasio je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

 

Za one koji vole dobru feštu, krećemo već u petak s programom. „Nakon održanih trka, u subotu i nedjelju, očekuje vas bogat zabavni program koji ne smijete propustiti!,“ pozvao je sve ljubitelje dobre zabave Marko Londero koji ove godine u Barban donosi, u subotu Gustafe, Alena Vitasovića, Šajetu i Elija Piska, a u nedjelju nastupa Jole i The Night Express bend.

U ponudi će biti brojni štandovi koji će nuditi osvježenja i jela ne bi li gosti mogli uživati u zabavnom programu dugo u noć.

Paus je dodao preporuku svima koji planiraju doći u Barban da svakako dođu ranije radi lakšeg parkiranja te uživaju u ponudi Barbana do početka natjecanja. „Krenite i na trkalište Gradišće malo ranije, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Očekujemo velik interes domaćih i stranih posjetitelja za ovogodišnju Trku. Preporuka je da svi željni dobre lokacije za praćenje Trke i za viticu i na prstenac dođu nešto ranije od početka trka,“ naglasio je Paus.

Na ovogodišnju Trku očekuje se velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života, a bit će pozvani i predstavnici  zakonodavne te izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao  i istarskih gradonačelnika i načelnika susjednih te prijateljskih barbanskih općina. 

 1. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike.

Zahvaljujemo i ponosni smo na naše glavne sponzore te suradnju s tvrtkama:

HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S.

Program 47. Trke na prstenac – Barban, 2022.

Petak, 19.08.2022.

17.00  – nogometni turnir

20.30  – podizanje zastave “Trka na prstenac”

21.00  – Koncert na Placi: Napa Band

21.00 – turnir u briškuli

Subota, 20.08.2022.

10.00 – 9. Robotrka na prstenac (učenici osnovnih škola)

13.00 – turnir u pljočkanju.

17.00  – 27. “TRKA ZA VITICU”

20.00 – Koncert  : 100 ŠTERNI ĆO! Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanu

21.30 – gađanje glinenih golubova na Gradišću

21.00  – Koncert na Placi:  GUSTAFI, ALEN VITASOVIĆ, ŠAJETA I ELIO PISAK

Nedjelja, 21.08.2022.

16.00 – promenadni koncert limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a.

17.00  – 47. “TRKA NA PRSTENAC

21.00  –  Koncert na Placi: JOLE i The Night Express bend

22.00 – V a t r o m e t