Započela je srednjovjekovna bajka! U Svetvinčentu se održava 10.jubilarni Srednjovjekovni festival

 

U petak 5.kolovoza započela je srednjovjekovna bajka u Svetvinčentu. 10.jubilarni Srednjovjekovni festival zapčeo je u 18:00h kada su viteški tabori otvorili svoja vrata.  Spektakularnim sokolarskim showom udruge Sv.Bavona probudila su se sjećanja na prošlogodišnje srednjovjekovne festivale, a svečanim mimohodom, koji je predvodio domaćin festivala „Povijesna udruga Kaštel“ kroz Svetvinčenat, predstavljene su sve udruge koje sudjeluju na festivalu – njih čak 18  koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 250-ak kostimiranih članova.

Protokolu svečanog otvorenja prisustvovali su Dean Perković, načelnik općine Svetvinčenat, Jessica Aquavita – zamjenica župana Istarske županije, Stanislav Briškoski – član turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice i predsjednik županijskog strukovnog ceha, te saborski zastupnici: Katarina Nemet, Emil Daus i Marin Lerotić. Festival je započeo simboličnom predajom ključa kada je vlast u potpunosti predana obitelji Grimani koja je na tri dana preuzela Svetvinčenat i pretvorila ga u pravu srednjovjekovnu bajku.

Program festivala podijeljen je na tematske dane, a otvoren je upravo s obiteljskim danom kada je na redu bila dječja bitka za obranu kaštela, možda najuzbudljivi dio festivala za one najmlađe. Bio je tu i vrhunski show sa zastavama, renesansno mačevanje, a nije nedostajalo ni srednjovjekovnih borbi i dvoboja. Na placi kroz cijelo vrijeme trajanja festivala posjetiti možete razne izlagače i upoznati se sa starim zanatima, srednjovjekovnom tiskarom, pa čak i fresko-slikarstvom. Na kraju večeri, program je „zagrijala“ udruga „Ujedinjena plemena“ u izvedbi izvrsnog fire showa gdje su nam pokazali mnoštvo zanimljivih vatrenih trikova.

 

Festival možete posjetiti još do kraja vikenda: u subotu, 6. kolovoza, na Dan viteštva kada ćete moći vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava, glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.

Posljednji dan, nedjelja 7.kolovoz, posvećen je legendama gdje kulminira program s prikazom legende o vještici Mare te sam kraj festivala kada se scenski dočarava „spaljivanje kaštela“.

Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 20 kuna.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, kaligrafija, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje, bogata gastro ponuda, ulični zabavljači i pravi srednjovjekovni duh koji će vas pratiti na svakom koraku.

Voditelji programa: Jelena Vitasović, Teodor Tiani i Ditmar Šegon

Srednjovjekovni doživljaj vas očekuje u Svetvinčentu do 7.kolovoza!