Za programe i projekte ravnomjernog razvitka istarskim općinama dodijeljeno preko pola milijuna kuna

Temeljem Javnog poziva za sufinanciranje programa/projekata ravnomjernog razvitka – kapitalne pomoći jedinicama lokalne samouprave, istarski župan Boris Miletić  danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisao ugovore s predstavnicima istarskih općina u vrijednosti od 522.533,56 kn. Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnica Općine Lanišće Roberta Medica, načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin, načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin, načelnik Općine Lupoglav Franko Baxa, načelnik Općine Grožnjan-Grisignana Claudio Stocovaz, načelnik Općine Oprtalj-Portole Leo Bazjak te pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj dr.sc. Mirko Radolović.

 

U okviru Javnog poziva, pravo podnošenja prijava imale su jedinice lokalne samouprave čiji proračunski prihodi ne prelaze 10 milijuna kuna u prethodnoj godini, za projektne troškove građevinsko-obrtničkih radova. Od mogućih dvanaest koje udovoljavaju kriterijima, na Javni poziv javilo se šest istarskih općina te je za njihove projekte odobreno sufinanciranje, odnosno financiranje u 100-tnom traženom iznosu.

 

            Župan Boris Miletić je na početku izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora kojima Županija pruža konkretnu financijsku pomoć općinama Tinjan, Cerovlje, Lanišće, Oprtalj-Portole, Lupoglav i Grožnjan-Grisignana. „Sufinanciranjem razvojnih programa i kapitalnih projekata želi se omogućiti razvoj javne infrastrukture i pridonijeti poticanju ulaganja na manje razvijenim područjima, odnosno jačati regionalne kapacitete i poticati dugoročno održivi i teritorijalno uravnoteženi model razvoja istarske županije, što je oduvijek naš cilj. Navedeno je primjer našeg zajedništva i onoga što govorim od samog početka svog mandata – da želim biti župan koji spaja i da će Županija biti partner svakom našem gradu i općini. Obilazeći proteklih godinu dana jedinice lokalne samouprave, uvjerio sam se da svi imamo isti zajednički cilj, a to su razvojni projekti i programi koji će za naše građane značiti veću kvalitetu života“, rekao je istarski župan, naglasivši kako navedeno dokazuje i povećanje sredstava za ravnomjerni razvitak osiguranih u ovogodišnjem županijskom proračunu, sa prijašnjih 300 na čak 700 tisuća kuna.

 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj dr.sc. Mirko Radolović osvrnuo se na uvjete i kriterije iz Pravilnika za sufinanciranje programa i projekata ravnomjernog razvitka, dok su se prisutni načelnici istarskih općina zahvalili na značajnom povećanju županijskih financijskih sredstava u ovu svrhu. Dodatno, na današnjem potpisivanju razgovaralo se o izazovima s kojima se općinske uprave suočavaju na svojim područjima te mogućnostima pomoći Županije, kao i o predstojećim izmjenama i dopunama prostornog plana Istarske županije.