Najavljena najveća pučka fešta središnje Istre – žminjska Bartulja

Nakon dvogodišnje korona-pauze najveća pučka fešta središnje Istre, a vjerojatno i šire, vraća se u velikom stilu, s bogatim sportskim, zabavnim, kulturnim i sajamskim programima koji se  protežu kroz cijelih tjedan dana. Središnji dan žminjske Bartulje, kada se održava i najveći istarski sajam, je subota 27. kolovoza, a brojne popratne programe na konferenciji za novinare najavili su žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina, te Petar Benčić, suorganizator Istra Cupa-a.

            Bartuljski sportski programi počinju već u subotu 20. kolovoza kada će se na boćalištu Petar Radovan u Vidulinima s početkom u 14 sati održati boćarski turnir, a u 18 sati će se na žminjsko nogometnom igralištu odigrati nogometna utakmica veterana.

            Dan posvećen biciklizmu je nedjelja 21. kolovoza, kada se održavaju dvije biciklističke utrke, obje sa startom na rukometnom igralištu. Najprije u 10 sati na stazu dugačku 18 kilometara kreću rekreativci, a desetak minuta kasnije kreće i sportska biciklistička utrka na stazi dugoj 28 kilometar.

            Od srijede 24. kolovoza do petka 26. kolovoza igraju se nogometni turniri najprije mlađih kategorija, a u petak i seniora. U petak se također odigrava i turnir u pljočkanju, u pljočkarskoj areni u Mužinima s početkom u podne.

            Petak 26. kolovoza je i dan posvećen najmlađima, za koje će se od 18 do 21 sat Zad kaštela u organizaciji udruge Žuti kišobran održati avanturistička igra „U potrazi za Sv. Bartulon”, a u 19 sati lutkarska predstava udruge Puppeta „Pobuna posade Zubić”. Programi predbartuljskog petka završavaju večernjom zabavom uz svirku banda Night Express u The Baru od 21 sat.

            Na središnji dan Bartulje, u subotu 27. kolovoza, stočni sajam i sajam široke potrošnje otvoreni su od 8 sati ujutro. Glavni dio sajma održat će se na žminjskom sajmištu, a na trgu pred župnom crkvom rezerviran je prostor za lokalne proizvođače. Od brojnih subotnjih popratnih programa spomenimo izložbu oldtimera od 10 sati, konjičko natjecanje za Kup Istre u preponskom jahanju na nogometnom igralištu Draga od 9 sati, te turnir u igri CORNHOLE (bacanje vrećice s kukuruznim zrnjem) na školskom malonogometnom igralištu od 15 sati.

            Bartuljsko poslijepodne uljepšat će kulturno-umjetničkim programom od 17 sati Zad kaštela djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići te iz Osnovne škole Vladimira Gortana, a nastupit će i žminjske mažoretkinje. Zabavna završnica ovogodišnje žminjske Bartulje proteći će u znaku nastupa Replay Banda od 20 sati te Ivana Zaka od 22 sata na pozornici Zad kaštela, dok će u The Baru od 21 sat nastupati Remix band. Ulaz na sve zabavne programe je besplatan.

            „Naši stariji sumještani kažu da se Bartulja održava od kad se pamti. Nakon dvije pandemijske godine vratila nam se ova najdugovječnija i najveća pučka fešta u Istri i okolici, pa smo ponosni što se i time Žminj predstavlja kao zajednica koja njeguje svoju tradiciju”, istaknuo je na pressici žminjski načelnik Željko Plavčić te se zahvalio svim pripadnicima javnih organizacija, polaznicima DV Rapčići, djelatnicima i učenicima OŠ V. Gortana Žminj te svim koji su involvirani u organizaciju i realizaciju Bartulje te njeno očuvanje i njegovanje.

            Kao što je sam sajam Bartulja dio ovdašnje tradicije, zajedno s pripadajućom pučkom feštom, tako je i za širu okolicu tradicionalno da se na Bartulju dolazi kupiti šljive za kuhanje marmelade, da se na Bartulji marenda kapuz s ovčetinom, da se na sajmu obnovi asortiman kućnih potrepština ili da se kupi prasac kojeg će se dohranjivati do zime. Svi su na Bartulju dobrodošli, i svatko će pronaći ponešto za sebe i svoje bližnje, tako je bilo „otkad se pamti”, pa neka tako bude i ubuduće.