Župan Miletić upriličio prijem za Koturaljkaški klub Uljanik

     

Istarski župan Boris Miletić jučer je upriličio prijem za Koturaljkaški klub Uljanik povodom održanog 35. Međunarodnog natjecanja u umjetničkom koturaljkanju pod nazivom „Amfora“, a prisustvovali su predsjednik Izvršnog odbora Kluba Alen Šarić te članice Maja Celija, Sara Šarić, Karolina Kanižaj i Lea Čuturilo.

Župan Miletić uvodno je istaknuo kako ga je iznenadio podatak o dugogodišnjoj tradiciji koturaljkanja u Puli, koja seže sve do 1899. godine. Čestitao je Klubu na organizaciji „Amfore“, koja je održana koncem lipnja u Domu sportova Mate Parlov u Puli, kao i na svim dosadašnjim uspjesima.

„U proteklih godinu dana primio sam veliki broj sportaša s područja Istre i vidim da, iako smo mala sredina od nekih 200 tisuća ljudi, imam jako puno talenata. Držim da je u današnje vrijeme, kada je tehnologija zauzela toliko prostora u svakodnevnim životima i to posebno kod naših mladih, važno promovirati sve oblike sporta.  U Istri imamo preko 18 tisuća registriranih sportaša, oko 500 klubova i 850 trenera, a i vi ste dio tog čitavog sustava i drago mi je da njegujete koturaljkanje“, poručio je župan.

„Koturaljkanje je stvarno dugo godina tu te je jedan od prvih sportova u Puli, uz tadašnji veslački klub Pietas Julia. Tada naravno nije bilo natjecanja, ali su se još za vrijeme Austro-Ugarske i Italije koturaljkali iznad Arene. Tamo gdje je Mjesni odbor nalazila se prva ploča da bi se poslije sve preselilo u Patinaggio. Malo se zna o tome i mi pokušavamo koliko je moguće promovirati naš Klub i ovaj sport. Trudimo se i dokle god ima entuzijasta, postojat će i koturaljkanje“, kazao je Šarić dodajući da Klub ima sekciju umjetničkog koturaljkanja, pojedinačnu, a započelo se i sa show grupama. Trenutno ima 80-ak članova mlađe dobi, a svake godine se vrše upisi i novih članica i članova.

Prisutne članice Kluba ispričale su županu kako su krenule s ovim sportom, koliko puta tjedno treniraju, te su podijelile iskustva s natjecanja. KK Uljanik s ponosom ističe svoje nastupe na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Argentini, SAD-u, kako s revijalnom grupom, tako i s pojedinačnim natjecateljima.