Drugi ovogodišnji „Medulinski filmski produženi vikend“ uspješno održan u Multimedijalnom centru Općine Medulin

                                                                

Prošli je vikend, od petka 19. do nedjelje 21. kolovoza 2022., uspješno održan drugi ovogodišnji „Medulinski filmski produženi vikend“. Iako zamišljen i planiran kao ljetno kino na otvorenom, u ograđenom dvorištu medulinskog Šantadura – centra baštine i održivog razvoja, uslijed vremenskih (ne)prilika izmijenjena je lokacija prikazivanja filmova te su se sve tri filmske večeri održale u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin, na placi u Medulinu.

Prve je večeri na programu bio dugometražni igrani film, odličan triler „Otet“ / „My son“, (UK, Francuska, 2021.) koji je publiku držao u napetosti svih 95 min trajanja. James McAvoy u glavnoj ulozi više je nego opravdao očekivanja te zaista briljirao u svojoj ulozi, posebno uzimajući u obzir pristup i način kako je sniman film, a to je da talentirani James McAvoy nije dobio scenarij niti znao kako priča završava, za razliku od drugih glumaca, već je svoj lik i ulogu gradio i realizirao na način da je reagirao spontano riječima i gestama na saznanja/zbivanja i tuđe reakcije od jedne scene do druge. Pored ovog nesvakidašnjeg, eksperimentalnog pa i revolucionarnog koncepta koji osvježava način snimanja, gledatelji su se zahvaljujući odličnoj glumi, prekrasnoj glazbi i napetoj radnji zaista uživjeli i pratili napetu priču o otmici djeteta i svemu što roditelji čine ne bi li ga spasili i vratili, kada sustav i policija u tome ne uspijevaju.

Subota je s projekcijom dugometražnog animiranog filma „Vrapčić Richard“ / „Richard the Stork“, (USA, 2017.) okupila najmlađe mještane i posjetitelje te njihove roditelje i noniće. Uz neizostavne kokice i grickalice, kušine i ležaljke, multimedijalni se centar pretvorio u posebnu kino dvoranu te su mališani u društvu svojih obitelji i prijatelja uživali u avanturama malenog vrapčića Richarda koji u uvjerenju da je i sam roda, putuje prema Africi ne bi li se ponovno susreo sa svojom obitelji koja je migrirala bez njega. Uz prijatelje koje stječe putem, sovu Olgu i papagaja Kikija, te zabavne, smiješne i životne zgode malene ptičje družine, Richard uspijeva pronaći svoje jato istovremeno prihvaćajući da je najveći vrabac te osloboditi svoj pravi potencijal.

Na koncu vikenda, u nedjelju je održana projekcija francuskog obiteljskog filma, romantične komedije „Ljeto u Provansi“ / „Avis de Mistral“, (Francuska, 2014.) u kojemu glumačku ekipu predvodi višestruko nagrađivani, briljantni Jean Reno’. U priči o razdvojenoj obitelji koja se tijekom ljetnih praznika okuplja kod djeda Paula (Jean Reno) na jugu Francuske, gledatelji su pratili tinejđerske zgode i nezgode, prve ljubavi i razočarenja, te odnos troje unuka i njihovih djeda i bake. Topla i zabavna obiteljska priča prepuna izvrsnog francuskog humora, bila je idealna za završetak ovog filmskog vikenda u Medulinu.

Uz zahvalu svim posjetiteljima koji su i ovog vikenda proveli vrijeme uz odlične filmove u Medulinu te pokroviteljima koji su omogućili da projekcije za gledatelje budu besplatne – Općini Medulin i Turističkoj zajednici općine Medulin, organizatori filmskih projekcija, udruge Sakramenski, Mutila i Format najavljuju nastavak i završnicu programa koja će se unutar „4. Medulinskog filmskog produženog vikenda“ održati u centru Šantadur od petka 02. do nedjelje 04. rujna 2022. U vikendu pred povratak u školske klupe, na rasporedu će u medulinskom ljetnom kinu biti tri sjajna filma: cjelovečernji igrani „Ego protiv ega“ (Španjoska, 2022.) sa Penelope Cruz i Antonijom Banderasom u naslovnim ulogama; obiteljsku komediju „10 dana bez mame“ (Francuska, 2020.) te dokumentarac „Trst, Jugoslavija“ (Italija / Hrvatska / Bosna i Hercegovina, 2017.).

Udruge MUTILA, FORMAT I SAKRAMENSKI