Rezultati natjecanja dodatnih programa 47. Trke na prstenac Barban

Još uvijek prolazimo emocije koje nam je donijela 47. Trka na prstenac. Prepun Barban vjerujemo da je mnogima ostavio doživljaje za sjećanje o lijepom tradicionalnom događaju s puno dobre zabave i susreta ljudi koji su jedva dočekali Trku i Barban u punom sjaju. Bilo je tu i mnogo dodatnih programa koji su imali svoju posebnu važnost upravo što se nakon dvije godine ponovno održavaju ne bi li očuvali tradiciju i običaje našeg kraja. Tako je u programu ponovno održana Robotrka, program za najmlađe koji okuplja velik broj djece, zatim trurnir u pljočkanju, turnir u briškuli gdje su se za stolovima našli prijatelji i suparnici da odmjere snage i vještine u igranju ove kartaške igre koju tradicionalno igraju stanovnici Istre, zatim se u punom sjaju novog streljačkog poligona u Barbanu vratilo i gađanje glinenih golubova – disciplina TRAP, nogometni turnir, otvorena je i izložba, a bilo je i ostalih detalja koje je važno napomenuti ne bi li dobili potpunu sliku ove tradicionalne manifestacije u Barbanu.

Nakon podizanja zastave u petak, veliki broj posjetitelja uputio se u Centar za posjetitelje gdje je svečano otvorena izložba „Zavoljeli nas preko konja“ koju su postavili Branko Blažina i Velter Batel a sve u čast obilježavanja 30 godišnjice sudjelovanja i predstavljanja Trkinih konja  na izložbi u Neumünsteru.

Istu je večer održan i turnir u briškuli gdje je sudjelovalo ukupno 36 parova. U finalu se izborilo 4 para te donosimo poredak u nastavku:  1) mjesto osvojili su Josip Rojnić i Ivica Družinec, 2) mjesto Mario Boljunčić i Darko Pačić, 3) mjesto Dean Radolović i Roberto Lupetina, a 4) mjesto zauzeli su Aldo Vale i Elvis Draguzet. Bilo je ovo prilika da se okupi veliko društvo i zaigra kao nekada. Organizator turnira bio je Marko Kleva.  

Subotnje jutro u Barbanu bilo je rezervirano za 9. Robotrku, naime od 10 do 14:30 sati, u dvorištu crkve sv. Nikole održano je drugo završno natjecanje u okviru 9. Robotrke na prstenac. Odaziv učenika i mentora je bio odličan, tako da je i ove godine na natjecanju u Barbanu sudjelovao 48 učenika u 16 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Punata, Rovinja, Fažane i Medulina. U sklopu 9. Robotrke na prstenac održano je već jedno natjecanje 11. lipnja 2022. godine u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula, a na natjecanju je sudjelovalo 57 učenika u 19 ekipi. U nastavku donosimo rezultate natjecanja:

Priznanje i plaketu za osvojeno 1. mjesto sa ostvarenih maksimalnih 27 bodova je dobila ekipa FAZE TURTULIŠE, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec i Ugo Šuran. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 1.mjesto i zlatne medalje. Priznanje i plaketu za osvojeno 2. mjesto sa ostvarenih 25 bodova je dobila ekipa BIT KIDS 1, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Luka Hudak, Petar Radošević i Marko Tripković. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 2 mjesto i srebrne medalje. Priznanje i plaketu za osvojeno 3. mjesto sa ostvarenih 24,5 bodova je dobila ekipa MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, Područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić. a članovi ekipe su Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 3.mjesto  i brončane medalje. Odličnom odazivu natjecatelja i mentora svakako doprinose i nagrade koje su i ove godine za najuspješnije ekipe i pojedince u pojedinačnoj konkurenciji osigurali donatori Općina Barban, Zajednica tehničke kulture Istarske županije i Društvo za robotiku Istra. Za 7 najuspješnijih ekipa su mentori dobili kao nagradu za ekipu joystick, servo set za koplje, kameru ili kabel za povezivanje kamere. Natjecanje u Barbanu je bilo vrlo zanimljivo i vodila se žestoka borba za osvajanje svakog boda, a završeno je pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji 13 natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih 9 bodova. Natjecanje i pripetavanje je održano u šatoru, a samo pripetavanje je održano u uvjetima jakog proloma oblaka u Barbanu. Slavodobitnik 9. Robotrke na prstenac je Maksim Pogorilić, član ekipe Gladijatori, Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. Nakon što je u prve tri vožnje imao tri pogotka u sridu, za naslov Slavodobitnika 9. Robotrke na prstenac  mu je trebalo još 9 pogodaka u sridu jer je pobjednik odlučen tek u devetom krugu pripetavanja. Slavodobitniku je pripala plaketa, priznanje i medalja za slavodobitnika, te vrijedna nagrada –  komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra. U pojedinačnoj konkurenciji 2. mjesto je osvojio Frane Klarić Tomac, član ekipe FAZE TURTULIŠE, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila i to tek nakon osmog kruga pripetavanja i još 8 pogodaka u sridu. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 2. mjesto i nagrada – komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

U pojedinačnoj konkurenciji 3. mjesto je osvojio Dorijan Karabegović, član ekipe  MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić i to nakon šestog kruga pripetavanja. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 3. mjesto i nagrada – komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

 1. Robotrku na prstenac su organizirali Društvo za robotiku Istra u suradnji sa udrugom BIT KIDS 101 iz Fažane i Općinom Barban. Domaćin natjecanja je OŠ Jure Filipovića Barban. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Općina Barban, ZTK Pula, ZTK Istarske županije, Društvo za robotiku Istra, Društvo Trka na prstenac, Centar za praktičnu robotiku Pula. Za marendu i osvježenje natjecatelja, mentora, sudaca i organizatora natjecanja pobrinuli su se sa svojim odličnim pekarskim proizvodima firma IZO d.o.o. i sa odličnim pizzama za ručak pizzerija Zara. Zbog vremenskih uvjeta nakon natjecanja natjecatelji ipak nisu mogli otići na opuštanje i posjetiti najveći adrenalinski park u Hrvatskoj Glavani Park. Za uspješnu organizaciju natjecanja pobrinuli su se volonteri Društva za robotiku Istra i to Andrea Stanković, Denis Gentilini, Adriano Pušar, Daniel Lukšić i Sven Vasić, članovi udruge BIT KIDS 101 Goran Usaionović i Mladen Radošević, ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban Marina Čalić i brojni djelatnici Općine Barban. „Moramo spomenuti i poseban plakat naše školske koji su za ovu prigodu izradili članovi ekipe pod nazivom Barboti u sastavu; Lorenzo Manzin 6. r., Antonio Pliško 7.r. i Marko Paus 8. razred i učitelj informatike Mladen Radolović. Naša je ekipa osvojila 8. Mjesto,“ istaknula je ravnateljica OŠ u Barbanu Marina Čalić.

Također u subotu održan je pljočkarski turnir „Trka na prstenac 2022.“ za parove na trkalištu u Barbanu. Takmičenje je planirano prema kalendaru Pljočkarskog saveza Hrvatske za 2022. godinu, a organizator je bio SPK Škrilja iz Pule. Sudjelovalo je ukupno 16 parova, voditelj takmičenja bio je Boris Uljanić (SPK Škrilja Pula), a voditelj administracije Ivan Barbaro (tajnik SPK Agroturist Vodnjan) i voditelj sportskog pljočkarskog takmičenja za HPS. Rezultate završnog takmičenja donosimo u nastavku:

1.mjesto pljoč.par SPK Sveti Žminj, Sveti Petar – Siniša Vrh i Boro Tomišić,

 1. mjesto pljoč.par FIRE INSPEKT iz Foli, Žminj – Toni Folo i Adrijan Vitasović,
 2. mjesto pljoč.par SPK ŽMINJ ekipa 10 – Rade Križanac i Loris Maretić,
 3. mjesto pljoč.par SPK MARĆENEGRA Buzet – Đani Matijašić i Franko Travalja.

Subotnja noć bila je posvećena još jednom natjecanju i to u disciplini TRAP, gađanju glinenih golubova, koju su organizirali članovi Streljačkog društva Istra iz Barbana na čelu s predsjednikom Andrejom Kancelarom. Sudjelovao je pedesetak natjecatelja, a poredak najboljih donosimo u nastavku: 1. mjesto osvojio je Matija Rožar, 2. mjesto Danijel Učkar, a 3. mjesto u gađanju glinenih golubova u noćnim uvjetima osvojio je Dragan Brečević.

Posebnost tijekom trajanja 47. Trke na prstenac bila je i prilika u kojoj je organizator poklonio autohtoni suvenir “Barbanski rančin” predsjednikovoj supruzi, isti je dobila i supruga slavodobitnika, a organizirana je i nagradna igra na društvenim mrežama gdje je nagradu – Barbanski rančin osvojila djevojka upravo iz Barbana. Replike naušnica izrađene su kao autohtoni suvenir po originalu barbanske naušnice koja datira iz 11. stoljeća. Barbanski rančin je naušnica nađena na Gradini kod Barbana, a pripadala je nošnji starohrvatskog seljačkog stanovništva na području Barbanštine, u vrijeme kada je Istra pripadala Rimskom Carstvu. Zaštićena je upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a njeni se primjerci čuvaju u Arheološkom muzeju Istre u Puli. Kupiti se mogu u Zlatarni David u Puli. (fotografija u privitku objave)

Nedjelja je bila također u sportskom duhu posvećena velikom nogometnom turniru. Povodom ovogodišnje 47. Trke na prstenac, NK „Barban 2013“ je uz veliku podršku Općine Barban organizirao nogometni turnir na Mrzlici u pet natjecateljskih kategorija. Od četvrtka, 18. kolovoza do subote 20. kolovoza, na turniru je nastupilo ukupno 20 ekipa iz 8 različitih klubova. U četvrtak i subotu održan je turnir u omladinskim kategorijama U-9, U-11, U-15 i U-18 sa po 4 ekipe u svakoj kategoriji (igralo se u sitemu „svaki sa svakim“), a u petak je održan turnir za seniorske ekipe. U nastavku donosimo rezultate svih turnira.

Rezultati turnira 18.8.2022.:

Kategorija U-9:

 1. mjesto – NKŽminj
 2. mjesto –NK Rabac
 3. mjesto – NKSmoljanci Sloboda
 4. mjesto – NKBarban 2013

Najbolji strijelac – Ilan Sadiković i Ivano Verbanac (oba iz NKRabac i oba s 5 postignutih golova)

Najbolji golman – Alex Kmet (NKŽminj)

Najbolji igrač – Ayrton Šajina (NKŽminj)

 

Kategorija U-11:

 1. mjesto – NKSmoljanci Sloboda
 2. mjesto – NKŽminj
 3. mjesto – NK Galižana-SC Gallesano
 4. mjesto – ŠNMandalena

Najbolji strijelac – Lukas Išić (ŠNMandalena, 3 gola)

Najbolji golman – Toni Lenić (NKSmoljanci Sloboda)

Najbolji igrač – Leon Šugar (NKSmoljanci Sloboda)

Rezultati turnira 19.8.2022.:

 

Seniori:

NK Barban 2013 – NK Galižana-SC Gallesano  2-0

NK Cement 1958 – NK Valbandon ’72 0-0 (5-3)

Za treće mjesto:

NK Galižana-SC Gallesano – NK Valbandon ’72 0-0 (4-5)

Finale:

NK Barban 2013 – NK Cement 1958 1-0

Najbolji strijelac – Luka Travičić (NKBarban 2013)

Najbolji golman – Patrik Kolić (NK Barban 2013)

Najbolji igrač – Mario Pauletić (NKBarban 2013)

Rezultati turnira 20.8.2022.:

Kategorija U-15:

 1. mjesto –NK Žminj
 2. mjesto – ŠNMandalena
 3. mjesto – NKBarban 2013
 4. mjesto – NKSmoljanci Sloboda

Najbolji strijelac – Noa Žufić (NK žminj, 5 golova)

Najbolji golman – Luka Milovan (NKSmoljanci Sloboda)

Najbolji igrač – Ognjen Pajić Čubelić (NK Žminj)

Kategorija u-18:

 1. mjesto – NKŽminj
 2. mjesto – NKBarban 2013
 3. mjesto – NKSmoljanci Sloboda
 4. mjesto – NKSalbandon ’72

Najbolji strijelac – Teo Pamić (NKŽminj, 3 gola)

Najbolji golman – Niko Pamić (NK Žminj)

Najbolji igrač – Bartol Pekica (NKSmoljanci Sloboda).

Vjerujemo da su se ovih nekoliko dana svi jako dobro proveli u Barbanu i želimo se svima zahvaliti na posjeti te se vidimo dogodine na 48. Trci na prstenac u Barbanu!

Pratite Trku i na:

https://www.facebook.com/trkanaaprstenac/

http://trkanaprstenac.hr/