23. Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae 

Na početku najave 23. izdanja Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae (skraćeno: MOF OH), pozdrav ispred suorganizatora Udruge za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae iz Pule i Općine Sveti Lovreč.

Kao što je poznato, MOF OH se odvija u okviru dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI),  s tendencijom partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije, bogato nasljeđem ove “baštine koja se sluša” slične povijesno-umjetničke tradicije. S obzirom na dugogodišnje djelovanje, u trećem desetljeću projekta, približavajući se srebrnoj obljetnici  koju ćemo obilježiti 2024. godine, nije na odmet podsjetiti kako smo u proteklom razdoblju konzistentno slijedili našu misiju – VRATITI ORGULJAMA PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA I REINTERPRETIRATI GA U SUVREMENOSTI –  te kroz razne inicijative oživljavali, izučavali i popularizirali vrijednu istarsku orguljsku baštinu. Želimo istaknuti da s većinom navedenoga, unatoč što brojimo dvije pandemijske godine iza nas i potencijalno neizvjesnim epidemiološkim okolnostima koje vode čestim promjenama smjernica za organizatore događanja,  nastavljamo i ove godine.

Kratak pogled u prošlost:

  • Od utemeljenja projekta, 1998. godine do danas (uz pauzu 2018. i 2019. godine)  održano je čak 131 koncert u čak 20 istarskih mjesta i gradova (Umag, Pula, Buje, Završje, Sv. Petar u Šumi, Pićan, Brtonigla, Novigrad, Dajla, Svetvinčenat, Motovun, Barban, Kanfanar, Grožnjan, Rovinj, Žminj, Oprtalj, Labin, Poreč, Pazin), te u nekoliko slovenskih i talijanskih mjesta na istarskom poluotoku.
  • Ostvareno je 8 izložbi posvećenih orguljarstvu, te likovnih i dizajnerskih izložbi nadahnutih orguljama
  • U razdoblju od 1998. do 2006. godine uz veliku stručnu organološku pomoć Božidara Grge, preminulog 2019. godine, u okviru projekta organizirali smo više međunarodnih okruglih stolova i simpozija, ponajviše o jednom od najvažnijih graditelja orgulja u svjetskim razmjerima, Petru Nakiću i njegovoj Mletačko-Dalmatinskoj graditeljskoj školi, te nekoliko međunarodnih okruglih stolova na temu teritorijalnih potencijala Istre u kulturnom turizmu, s naglaskom na revitalizaciju orguljske baštine, sve u nastojanju da se pokrenu i zažive Istarske staze orgulja. Organizirali smo seminare i za župne urede u Porečkoj i Pulskoj Biskupiji, ne bismo li potaknuli razvoj orgulja kao kulturno-turističkog resursa do  kulturno-turističke atrakcije, a koji i danas predstavlja jedan od naših prioritetnih izazova, a prošle godine i Okrugli stol o orguljama i orguljašima  te njihovoj budućnosti u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

 

  • Prije dva desetljeća u suradnji Lifestyle d.o.o. i pazinske književno-kulturne udruge »Jules Verne klub« objavljeno je naše književno izdanje Gospodin Dis i i gospođica Es, božićna bajka za mlade genijalnog autora Julesa Vernea, kojim smo dali svoj doprinos popularizaciji orgulja i orguljske glazbe. U planu je i scensko uprizorenje ove prekrasne knjige  koja se i danas može naći u svim knjižnicama u Hrvatskoj.
  • U okviru našeg projekta mladi orguljaši i drugi glazbenici imali su priliku učiti od vrhunskih majstora kroz desetak seminara orguljske interpretacije eminentnih europskih orguljaša te nastupati na našem Festivalu. Seminare smo organizirali i za župne urede u Porečkoj i Pulskoj Biskupiji, ne bismo li potaknuli razvoj orgulja kao kulturno-turističkog resursa do kulturno-turističke atrakcije, a koji i danas predstavlja jedan od naših prioritetnih izazova.
  • U festivalskim koncertnim programima MOF OH, uz najviše zastupljenu sakralnu i klasičnu glazbu za orgulje, improvizacije te komorne sastave s orguljama, bili su zastupljeni i drugi žanrovi, uvijek primjereni sakralnim prostorima.
  • Jednim od najviših dosadašnjih dostignuća projekta smatramo dva održana bienalna Međunarodno orguljaško natjecanje Andrija Motovunjanin/Andrea Antico da Montona uz ugledni međunarodni ocjenjivački sud. Čim situacija s pandemijom dopusti međunarodna putovanja bez ograničenja i neizvjesnosti, planiramo nastaviti s organizacijom Natjecanja.
  • Kroz posljednja dva izdanja festivala naglasak stavljamo na promociju mladih glazbenika Hrvatske kao gostujuće umjetnike, s posebnim isticanjem onih iz Istre kroz Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae osnovanim u sklopu festivala 2020. godine koji je nastupio na koncertu otvaranja prošlogodišnjeg festivala. Djelovanje ansambla fokusirano je na aktivnost kroz čitavu godinu, tj. van okvira festivalskih događanja u svrhu obogaćivanja liturgijskih događanja Porečko – Pulske biskupije i kulturnih događanja Istarske županije, a ove godine svojim nastupom uveličali su svečanosti Sv. Tome, zaštitnika grada Pule.
  • Festival OH od samih začetaka imao je međunarodnu reputaciju, bio je dio znamenitog udruženja ECHO = European Cities of Historical Organs te organizirao gostovanja vrhunskih stranih orguljaša koji su na istarskim orguljama predstavljali razne europske orguljske tradicije.

 

27.08.2022., 20.00 Motovun – Montona

Ž. crkva Sv. Stjepana / Chiesa parr. di S. Stefano / Parish church of St. Stephen

Ansambl / Ensemble LA ROSSIGNOL (ITA)

L’AMOR MI FA CANTAR

 

30.08.2022., 20.00 Sv. Lovreč Pazenatički – S. Lorenzo del Pasenatico

Ž. crkva Sv. Martina / Chiesa parr. di S. Martino / Parish church of St Martin

Orgulje / organo / organ by P. Nakić 1735

RENATA BAUER (SLO) orgulje / organo / organ

 

LA FRESCOBALDA

 

31.08.2022., 20.00 Buje – Buie

Župna crkva sv. Servula / Duomo. di S.Servolo / Parish church of St Servulus

Orgulje / organo / organ by G. Callido 1791

DANIEL SALVADOR (ESP/RUS) orgulje / organo / organ

 

EL SIGLO DE ORO ESPAÑOL

 

1.09.2022, 20.00h Motovun – Montona

Crkva BDM od Servita  / Chiesa della Madonna dei Servi / Servite Church of the BVM

Orgulje / organo / organ by G. Callido 1797

ELENA ROCE (CRO/NL), glas i orgulje / voce et organo / voice and organ

KREŠIMIR KLARIĆ (CRO), orgulje / organo / organ

 

BUDI HVALJENO PO SVE VRIME

 

2.09.2022., 20.00h Pula – Pola

Katedrala /  Cattedrale / Cathedral

CANTORES SANCTI MARCI (CRO), oratorijski zbor crkve Sv. Marka, Zagreb / coro oratoriale della Chiesa di San Marco di Zagabria / the oratorio choir of the St. Mark’s church, Zagreb

FESTIVALSKI KOMORNI ORKESTAR / L’ORCHESTRA DA CAMERA DEL FESTIVAL / FESTIVAL CHAMBER ORCHESTRA

ANSAMBL MLADIH ISTARSKIH GLAZBENIKA ORGANUM HISTRIAE / ENSEMBLE DEI GIOVANI MUSICISTI ISTRIANI / ISTRIAN YOUNG MUSICIANS

JURICA PETAR PETRAČ, dirigent / direttore / conductor

 

MOZART & CO.

 

 

Značaj orgulja kao baština

            U jeku pandemije Njemačka je za 2021. godinu proglasila orgulje svojim glazbenim instrumentom godine, kao prvome instrumentu s tipkama kojemu je ukazana ta počast! Ta informacija nije značajnije odjeknula u Hrvatskoj, no nama je od velike važnosti jer dijelimo zajedničku  misiju. Orgulje se smatraju kraljicom instrumenata, najveće su od svih glazbala, do industrijske revolucije predstavljale su, uz satni mehanizam, najkompliciranije naprave koje je čovjek izumio, smatrane su čudom svoga vremena, a orguljaši bili najcjenjeniji glazbenici. Mogu imitirati gotovo sve instrumente simfonijskog orkestra te su zasigurno najimpozantniji instrument na svijetu: u novije vrijeme i napretkom tehnologije mogu proizvoditi na tisuće različitih zvukova, a svaki se odlikuje drugačijom tonskom visinom (od najdubljih do najviših registara glazbala, čak i onih koje čovjekovo uho ne može percipirati), brzinom, bojom i širokim dinamičkim spektrom. UNESCO je od 2017. godine orguljsku glazbu i gradnju orgulja priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Sve su to dovoljni razlozi da se ovaj instrument u svoj svojoj raznolikosti slavi u kontinuitetu, što mi u projektu Organum Histriae i  činimo!

 

Lokacije i instrumenti

 

             Ovogodišnji koncertni program odvija se na tri prošlogodišnje i jednoj novoj lokaciji. Naime, kao i lani, oživjeti će orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine u prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama koje je prije dva desetljeća sjajno restaurirala talijanska tvrtka Brondino Veggezzi-Bossi, zatim orgulje kultnoga graditelja Petra Nakića iz 1735. godine, koje je 2013. restaurirala tvrtka Premiata Fabbrica Organi F. Zanin u župnoj crkvi sv. Martina Sv. Lovreču Pazenatičkom, te zasada najveće funkcionalne istarske orgulje Eisenbarth iz 2001. godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina o čijem održavanju, u suradnji s tvrtkom Eisenbarth, redovito brine mr. art Eduard Kancelar, profesor orgulja na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.  

Čak dva koncerta održat će se u Motovunu, u kojem se nalazi jedna je naša stara i važna lokacija; naime u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita nalaze se vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1797., iako restaurirane 2006. (Premiata Fabbrica Organi F. Zanin), zbog veoma lošeg stanja pjevališta i planirane kompletne restauracije župne crkve Sv. Stjepana nije bilo moguće vratiti orgulje na originalno mjesto. Zbog toga je instrument montiran na privremenu lokaciju, postavljen u kućište i akustiku koja ne dozvoljava ostvarenje punog potencijala ovih većih 8 – stopnih orgulja. Nažalost, i dan danas, nakon punih petnaest godina nalaze  se na istoj privremenoj lokaciji. Upravo iz tog razloga želimo staviti naglasak na važnost povratka orgulja matičnoj crkvi koju smo odabrali za mjesto otvorenja festivala.

 

Priče o motovunskim, bujskim i brojnim drugim istarskim orguljama zasigurno će biti veoma zanimljive posjetiteljima naših koncerata te svim ljubiteljima baštine, a opširne tekstove o svim festivalskim instrumentima, o orguljama u Istri, svim umjetnicima i programima  može se naći na našoj službenoj internetskoj stranici www.organum-histriae.com.

 

Popratni programi

I ove godine planiramo popratne programe kojima se nastoji popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važne i za razvoj kulturnog turizma Istre.

 

                Vođeni obilazak orgulja u Sv. Lovreču Pazenatičkom (Nakić, 1735.) i Motovunu (Callido, 1797.) prošle dvije godine pokazao se konceptualno odlično pogođenim.  Sudionici su imali rijetku prigodu izbliza doživjeti trenutno najvrijednije restaurirane i funkcionalne orgulje u Istri, fotografirati se na pjevalištu uz sviraonik, te uz asistenciju orguljaša Elene Roce i Krešimira Klarića zasvirati odnosno proizvesti zvuk ukoliko nisu glazbeno educirani, mijenjati registre, postavljati pitanja. Ove godine idemo korak dalje – u suradnji sa Turističkim zajednicama Središnje Istre, Motovuna te Colours of Istria, ponudit ćemo gostima vođene obilaske orgulja u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Motovunu i Bujama.

 

            I na kraju no ne manje važno nastavljamo već ostvarenu partnersku suradnju sa KAF – Klubom amaterske fotografije Sveti Lovreč i Udruge Fotovun (Motovun) čije fotografije povijesnih orgulja krase našu internetsku stranicu i društvene mreže, a njihova djelatnost ovjekovječuje sve festivalske aktivnosti i omogućuje profesionalne fotografije umjetnika. Audio i video zapise te njihovo postavljanje na službeni YouTube kanal obavlja tvrtka Rose – art video produkcija (Kaštelir) čiji je rad uvelike zaslužan za dosezanje šireg broja publike, naročito u protekle dvije pandemijske godine.

Zahvale upućujemo:

 

Ministarstvu kulture i medija, Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, Španjolskoj ambasadi u Zagrebu, Talijanskom centru za kulturu Zagreb (Istituto Di Cultura – Zagabria)  gradu Pula, tvrtki Zanin Organi kao službenom orguljaru, Pučkom otvorenom učilištu Buje, Klubu amaterske fotografije KAF Sveti Lovreč, Udruzi fotografa Fotovun, Hotelu i restoranu La Parenzana kao službenom hotelu, tiskovnom pokrovitelju Glasu Istre, radijskom pokrovitelju Radiju Maestral, tiskari Antico (Motovun) i lokalnim proizvođačima istarskih delicija koji su omogućili poklone za naše umjetnike.

Osobito se zahvaljujemo Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Katedrali Pula – Župi uznesenja Marijina, Župi Sv. Servula Buje, Župi Sv. Martina biskupa u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Župi Sv. Stjepana prvomučenika u Motovunu i Župi Rovinj (Sv. Eufemija). Zahvaljujemo se i svim djelatnicima u župama koji uvijek stoje na raspolaganju za dostupnost sakralnih prostora.  

 

 

Upute posjetiteljima i medijima:

Za sve informacije obratite se na:

Tel. broj 099 / 238 53 – 79 (Elena Roce) ili 091 / 112 34 59 (Krešimir Klarić) 

E-mail adrese: info@organum-histriae.com / udrugaorganumhistriae@yahoo.com

Facebook stranica: https://www.facebook.com/organumhistriae (messenger).

 

Još jednom hvala svima koji na bilo koji način pomažu našem projektu, posjetiteljima želimo da uz nas u svojoj nutrini pronađu i sačuvaju svoj osobiti orguljski registar, medije molimo da nas najave i prate a sebi samima želimo da se sve odvije prema planu te da krenemo u pripremu 24. izdanja i daljnje umrežavanje sa kompatibilnim projektima i festivalima u Hrvatskoj i susjednim zemljama kako bismo objedinili snage i lakše ostvarili ciljeve.

Dobrodošli na 23. Međunarodni orguljski festival Organum Histriae!