Predstavljena slikovnica “Uzbuna u gradu Škurigradu” mladih autorica i autora

U petak, 26. kolovoza, u Puli je u vanjskom prostoru udruge Gradska radionica predstavljena slikovnica “Uzbuna u gradu Škurigradu” mladih autorica i autora, koja promovira vrijednosti volontiranja i drugih oblika solidarnosti. Slikovnica je nastala kroz ciklus radionica “Volontiranje u slikama” koje su tijekom lipnja i srpnja 2022. provedene u Volonterskom centru Istra, kao dio projekta “Rastemo kroz volontiranje” Volonterskog centra Istra i partnerskih osnovnih škola Šijana, Svetvinčenat i Stoja.

 

Uvodno je Aleksandra Lera, predstavnica Volonterskog centra Istra, predstavila projekt “Rastemo kroz volontiranje”, dok su o vrijednosti provedbe projekta za njihove školske zajednice govorili Zoran Bjelopetrović, ravnatelj Osnovne škole Stoja, i Silvija Jeromela Obrovac, ravnateljica Osnovne škole Svetvinčenat.

 

Posjetiteljima događaja predstavio se mladi autorski tim slikovnice “Uzbuna u gradu Škurigradu”, koji je osmislio priču i izradio ilustracije uz podršku voditeljice radionica Maje Erak. Autorski tim čine učenice i učenici partnerskih škola (abecednim redom): Loris Babić, Elena Belić, Petra Bijažić, Ivano Čelić, Pio Ferlin, Lana Macan, Sara Obrovac, Katarina Perišić, Iris Peršić, Paula Šehić, Melissa Vojnić i Anja Volf.

 

Nakon što su dvije članice autorskog tima pročitale priču, stručne dojmove o slikovnici i mogućnostima njezine primjene u svrhu odgoja i obrazovanja za volontiranje podijelile su doc. dr. sc. Marlena Plavšić, voditeljica Programa stjecanja pedagoških kompetencija na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, i Iva Lanča Joldić, koordinatorica za projekte i programe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Obje su stručnjakinje izrazile zadovoljstvo pojavom slikovnice “Uzbuna u gradu Škurigradu”, koju smatraju vrijednom podrškom cjelovitom razvoju i građanskom odgoju djece različitih uzrasta te usavršavanju stručnjaka u području odgoja i obrazovanja. Uz to su osobito pohvalile činjenicu da je slikovnicu, odnosno i priču i ilustracije, izradio vrlo mladi autorski tim, budući da participativni pristup na više načina osnažuje same autorice i autore te da djeca-čitatelji osobito uživaju u pričama koje su osmislili njihovi vršnjaci.

 

Svi posjetitelji izrazili su podršku projektu i daljnjim aktivnostima mladih autora i autorica slikovnice te Volonterskog centra Istra. U ime Grada Pule podršku je iskazala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

 

Četrdesetak sudionika i posjetitelja je u vrtu Gradske radionice nakon predstavljanja slikovnice nastavilo druženje i razmjenu ideja uz izložbu fotografija s aktivnosti projekta “Rastemo kroz volontiranje”.

 

Javno predstavljanje slikovnice “Uzbuna u gradu Škurigradu” završna je aktivnost projekta „Rastemo kroz volontiranje“, koji Volonterski centar Istra s partnerima, i uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi s ciljem doprinosa većoj uključenosti djece i mladih u volonterske aktivnosti izvan odgojno-obrazovnog sustava te jačanja njihovih kompetencija i povezanosti sa zajednicom.

Volonterski centar Istra zahvaljuje svim suradnicima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi projekta te javnom predstavljanju slikovnice i odavanju priznanja autorskom timu “Uzbune u gradu Škurigradu”.