Malin na vitar svijetliti će u crvenoj boji povodom Svjetskog dana svjesnosti o mišićnoj distrofiji

 

Općina Medulin ove godine, kao i prethodne priključila se inicijativi povodom Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji te će sutra, 7. rujna 2022. godine medulinski Malin na vitar svijetliti u crvenoj boji.

 

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH, i ove godine zajedno s 28 udruga članica u Republici Hrvatskoj provodi Kampanju obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) uključujući se u svjetsku Kampanju koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. po kojem je i dobila ime. U svijetu više od 250.000 osoba živi s DMD.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Žene i Duchenne“. Stoga se iz Saveza društava distrofičara Hrvatske zalažu za podizanje svijesti o svim aspektima povezanim sa ženama i DMD – genetski i klinički aspekti nositelja bolesti, zaštita žena nositeljica gena, uloge majki kao primarnih skrbnica, djevojke s DMD, supruge i djevojke, mreža podrške za ženske članice obitelji, žene u znanosti te žene međunarodne voditeljice zagovaranja. Pojavnost DMD kod žena vrlo je rijetka, ali su zato žene preuzele različite uloge u obiteljima koje imaju članove s DMD i zasigurno im je potrebna podrška.

Upravo iz toga razloga Općina Medulin i ove godine daje podršku ovoj hvalevrijednoj inicijativi u cilju osvještavanja i informiranja lokalnog stanovništva i javnosti.