Održan sastanak Savjeta mladih s predsjednikom Općinskog vijeća i načelnikom Općine Medulin

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović održali su sastanak s članovima Savjeta mladih Općine Medulin na kojem su raspravljali o planu rada sadašnjeg saziva Savjeta mladih. Održavanje koordinacija načelnika i predsjednika Općinskog vijeća sa Savjetom mladih zakonska je obaveza temeljem Zakona o savjetima mladih, a podrazumijeva održavanje koordinacijskih sastanka svaka 3 mjeseca, odnosno minimalno četiri puta godišnje.

Na samom početku sjednice načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović pozdravili su sve prisutne te izrazili zadovoljstvo održavanjem koordinacijskog sastanka na kojem bi osim predloženog dnevnog reda s mladima voljeli razgovarati o opremanju potencijalnog prostora za mlade i budućim aktivnostima i projektima koje bi Općina Medulin mogla provesti za mlade.

Pročelnica Suzana Racan Stern prema dnevnom redu izvijestila je prisutne članove Savjeta mladih o obavezi donošenja novog Programa rada za 2023. godinu do 30. rujna 2022. godine, te o obavezi provedbe postojećeg Programa rada do kraja tekuće godine. Nadalje, pročelnica je najavila i održavanje radionice za sve mlade na temu participativnog budžetiranja, odnosno natječaje za mlade osobe – neformalne skupine mladih temeljem kojega će se u ovoj godini dodjeljivati sredstva za projekte koje provode mladi. Prema primjerima dobre prakse iz ostatka Hrvatske i Općina Medulin započeti će s javnim pozivom za neformalne skupine mladih, a mlade osobe s područja općine Medulin moći će prijaviti svoje aktivnosti ili projekte koje bi proveli u svojoj zajednici. Koji projekt će biti odobren za financiranje i koji će se u konačnici provesti odlučiti će sami mladi glasanjem kao na izborima. Izbori za mlade održati će se tijekom mjeseca listopada, obzirom da će projekti morati biti provedeni do kraja prosinca. Radionica za mlade na kojoj će se predstaviti kako se prijaviti na navedeni javni poziv održati će se 24. rujna 2022. godine u Medulinu, a najave za navedenu radionicu započeti će u narednom periodu.

Također, pročelnica Suzana Racan Stern uputila je Savjet mladih kako se Nacionalna konferencija svih Savjeta mladih ove godine održava u Šibeniku od 30. rujna do 02. listopada, a na kojoj bi trebali sudjelovati svi Savjeti mladih Republike Hrvatske zajedno s predstavnikom Općine/Grada (načelnikom, pročelnikom, službenikom za mlade). Na konferenciji uz načelnika Općine Medulin može sudjelovati jedan ili dvoje članova Savjeta mladih. Na temelju zajedničkih dogovora, članovi Savjeta mladih Općine Medulin dogovorili su se da će sudjelovati na Nacionalnoj konferenciji, na kojoj će na temelju programa naučiti više o radu s mladima, primjerima dobre prakse u radu s mladima, ali i upoznati druge Savjete mladih njihov rad i aktivnosti.

Članovi Savjeta mladih Općine Medulin dogovorili su se poboljšati komunikaciju s mladim osobama, aktiviranje društvenih mreža, ali  i održavanje javnih sjednica Savjeta mladih.

Načelnik Ivan Kirac uputio je članove Savjeta mladih kako iako su većina članovi iz naselja Medulin, potrebno je razvijati i održavati odnose s mladima iz svih naselja, kako bi svi jednako bili zastupljeni te kako bi se obuhvatile potrebe i želje mladih iz cijele općine. Također, uputio je članove Savjeta mladih kako Općina Medulin planira urediti prostor za mlade u Medulinu te je upoznao članove o mogućnostima za koje je dogovoreno da će mladi zajedno odlučiti o prostoru i njegovom potencijalnom uređenju.

Pročelnica Suzana Racan Stern upoznala je mlade s mogućnostima EU sredstva za projekte za mlade, obzirom da je u tijeku „godina mladih“ veliki dio europskih sredstava izdvaja se upravo za projekte za mlade te je 2022. godina prilika za kandidiranje brojnih projekta. Erasmus + programi financiraju najviše tih projekata te ih je uputila kako je potrebno dostaviti prijedloge i želje kako bi Upravni odjel za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo mogao napisati i pripremiti projekt.

Sastanak je završio razmjenom brojnih ideja, a članovi Savjeta mladih pozivaju mlade s područja općine Medulin da im se obrate s prijedlozima i idejama za unaprjeđenje njihova rada.

Uz načelnika Općine Medulin i predsjednika vijeća na sastanku su sudjelovali članovi i zamjenici članova Savjeta mladih: Goran Batalija (predsjednik), David Šišić, Matija Žmak, Andrea Kliba, Maja Ploh, Ana Jerković i Ema Ivetić.