Više od 159 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ide pod zakup – uskoro novi nasadi maslina na Lakvidotu

 

 

 

Ugovori za dugoročni Zakup poljoprivrednog državnog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vodnjan-Dignano bit će uručeni novim zakupcima u četvrtak 15. rujna 2022. godine u 18 sati u Vjenčanoj Sali u Vodnjanu. Nakon što je Grad Vodnjan-Dignano dobio pozitivno pravno mišljenje Županijskog Državnog odvjetništva, ugovore o zakupu potpisat će gradonačelnik Edi Pastrovicchio, a zakupci ih moraju ovjeriti kod javnog bilježnika da bi u roku od 30 dana mogli biti uvedeni u posjed.

Ovim se petim natječajem za dodjelu državnog zemljišta, a koji je proveo Grad, kroz 71 ugovor dodjeljuje ukupno 159,53 hektara u katastarskim općinama Vodnjan, Galižana i Peroj. Zemljište se daje u zakup na 25 godina uz mogućnost produženja za isto toliko vremensko razdoblje. Ukupna godišnja zakupnina za sve površine iznosi 117.164,00 kune. Prema priloženim gospodarskim programima, poljoprivredne površine koristit će se najviše za sadnju trajnih nasada – prvenstveno maslinarstvo, potom za stočarstvo i uzgoj krmnog bilja, a u manjoj mjeri za povrtlarstvo.

Zanimljivo je da će kroz ovaj aktualni natječaj biti dodijeljena i velika zapuštena čestica na Lakvidotu, uz Vodnjansku cestu, namijenjena sadnji trajnih nasada – maslinarstvu i voćarstvu. Čestica ima ukupnu površinu od 78,6 hektara, ali od njenih sedam cijelina pod zakup ih ide šest s površinom od oko 10 hektara – svaka!