Obilježena 79. godišnjica stradanja pulskih antifašista na Giardinima

Kod Spomen obilježja na pulskim Giardinima u petak, 9. rujna 2022. godine tradicionalno je položen vijenac u povodu 79. obljetnice pogibije pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla.U ime Grada Pule vijenac su položili predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul zajedno s predsjednikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Borisom Siljanom

„Jasne poruke šalju događaji poput ovoga iz rujna 1943. godine u Puli kada je totalitarni režim uzrokovao ovakve izgubljene živote. Jedino mir, sloboda, kultura mogu doprinijeti tome da se ovakve stvari nikada ne ponove. Iz tih događaja svijet još nije primio adekvatne poruke. Moramo raditi na demokraciji u pravom smislu riječi te da svaki čovjek doista bude slobodan“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule u prigodnom obraćanju okupljenima istaknuo je važnost ovoga datuma za naš grad te zahvalio na borbi za očuvanje antifašizma i slobode u Istri svih ovih godina rekavši da žrtva pulskih i istarskih antifašista nikada neće biti zaboravljena.

„Trojica nedužnih ljudi platili su životom samo zato jer su željeli slobodu i građansko poštovanje. Njihovom žrtvom postavljen je kamen temeljac današnjoj demokraciji. Tog povijesnog trenutka moramo se sjećati s dužnim poštovanjem i ne dozvoliti da padne u zaborav“, poručio je Siljan koji je ujedno pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast svima koji su izgubili živote u borbi protiv fašističkog režima.

 

Inače, 9. rujna 1943. godine, na dan nakon kapitulacije Italije u Puli je bilo oko 40.000 vojnika, a u takvom okruženju Odbor antifašističkih rukovodioca Pule odlučio se za protestni miting koji se 9. rujna trebao održati u 14 sati. Toga dana, okupljenu masu naroda sa tržnice su u više navrata rastjerali vojnici bataljona “San Marco” karabinjeri, policajci i podoficiri Škole talijanske mornarice.

U otvorenoj vatri poginuli su Giuseppe Zahtila koji je 1938. godine od Specijalnog tribunala kao član KPI osuđen na 14 godina zatvora. Među žrtvama, uz desetke ranjenih, bili su Carlo Zuppini i mornar Giuliano Cicognani.