Dani rukotvorina u Etnografskom muzeju Istre (15.-17.9.2022.)

Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell’Istria nastavlja s tradicijom održavanja manifestacije Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je „Čarolija stvaranja“.

Nakon pet izdanja Dana rukotvorina, na kojima su posjetitelji imali prilike upoznati, učiti i stvarati s brojnim rukotvorcima iz Istre, manifestacija ide korak dalje u svojem programskom konceptu. Domaćim, kao i stranim posjetiteljima nastojati ćemo približiti tradicijsko rukotvorstvo iz ostalih dijelova Hrvatske.

U suradnji sa Zadrugom lepoglavske čipke u Etnografskom muzeju Istre predstavit će se, kroz edukativan program, umijeće izrade čipke na batiće koje je i uvršteno na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Druga radionica namijenjena je kreativnom izražavanju kroz oslikavanje platnenih torbi s motivima lepoglavske čipke, kao i s motivima čipke/čentrina i veza iz Istre.

Već prema tradiciji Dani rukotvorina popraćeni su i manjim prigodnim izložbama iz fundusa muzeja. Tako će se vezano na tematiku posjetiteljima predstaviti izbor iz zbirke tekstilne građe koja u sebi ima elemente čipke: ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, posteljina i drugo.  

Na Danima rukotvorina sudjeluju umirovljeni članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Ovim tipom suradnje želimo da muzej bude mjesto uključenosti, susreta i razmjena znanja različitih generacija.             

Voditeljica manifestacije je Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja.

PROGRAM

Četvrtak,  15.9. 2022.

10:00  

Izložba: Čarolija stvaranja – predmeti iz fundusa muzeja s detaljima veza i čipke

10:30 – 12:30

Radionica: Oslikavanje torbi s motivima čipke

17:00 – 19:00

Radionica: Vez u Istri

Radionica: Oslikavanje torbi s motivima čipke

Petak, 16.9. 2022.

10:00 – 12:00  

Radionica: Lepoglavska čipka na batiće 

17:00 – 19:00

Radionica: Lepoglavska čipka na batiće

Subota, 17.9. 2022.

10:00 -12:00

Radionica: Lepoglavska čipka na batiće

 

Prijave za radionice otvorene su za one u poslijepodnevnim terminima i za subotu ujutro.