Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, na 10. Festival sira

Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru od 11:00 do 19:00 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na 10. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Sirana Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Maliki, i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala kada će nastupiti i KUD Mate Balota iz Raklja.

Na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Kažuni, istarski instrumenti, suveniri od maslinovog drva, lokalni gastro proizvodi kao med i maslinovo ulje samo su dio onog što će posjetitelji moći vidjeti u oba dana.

U subotu u 18:00 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati ćemo  NAJ KOZU ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 22. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 5. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14,00 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,00 sati u Žlinji.

Od 16,00 sati na placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Irena&Mauro Giorgi, a istog dana u 19,00 sati biti će organizirana, u kaštelu Morosini Grimani, vođena degustacija pod nazivom „SLJUBLJIVANJE SIRA I VINA“ u suradnji sa udrugom Vinistra. Radionicu će voditi poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, koji će prezentirati šest kombinacija nagrađenih domaćih sireva sa istarskim vinima. Prijava i plaćanje kotizacije za sudjelovanje u iznosu od 150,00 mogući su putem službene internet stranice kaštela Morosini Grimani www.grimanicastle.com.

 

 

 

Za gastronomski dio pobrinuti će se Kampanjola sa uvijek posebnom i ukusnom gastro ponudom u kombinaciji sa eko birom iz njihove proizvodnje, OPG Franjul sa suhomesnatim proizvodima te Villa Soši sa kolačima i slasticama.

 

Organizator 10. Festivala sira je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelji manifestacije su Općina Svetvinčenat i Istarska županija.

 

S poštovanjem,

                      

 

 

 

Program 10. Festivala sira, 17. i 18. rujna:

 

SUBOTA I NEDJELJA

11,00 – 19,00  Izložba i degustacija sireva – PLACA

 

Subota, 17. 9.

– 11,00   OTVORENJE FESTIVALA (PLACA)

              NASTUP KUD-A MATE BALOTA, RAKALJ

              SVEČANA DODIJELA PRIZNANJA NAGRAĐENIM SIRARIMA

– 18,00  22. IZBOR NAJ KOZE

 

 

Nedjelja, 18. 9.

– 14,00    5. SMOTRA OVCE (ŽLINJA)

– 16,00    NATJECANJE U ŠIŠANJU OVACA (ŽLINJA)

– 16,00    IRENA&MAURO GIORGI ACOUSTIC (PLACA)

– 19,00   VOĐENA DEGUSTACIJA – SLJUBLJIVANJE SIREVA I VINA (KAŠTEL MOROSINI GRIMANI)