U Premanturi se otvara velika izložba o povijesti ribarstva,u sklopu projekta Medulin Riviera Fishermen Tales

 

Saznajte zašto je „Vještina ribarenja – umijeće života“ od 16. rujna u Premanturi!

Premantura, 14. rujna 2022. – Danas je u Premanturi najavljeno otvaranje izložbe “Vještina ribarenja – umijeće življenja”, koja se otvara 16. rujna 2022. u 18:30h na Placi u Premanturi. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2022.

Izložba se postavlja u sklopu projekta „Medulin Riviera Fishermen Tales“, čiji je cilj očuvanje i promocija ribolovne tradicije općine Medulin. Promocijom ribarstva, osobito prema novim generacijama, želi se potaknuti mlade na bavljenje ribarstvom i očuvanje višestoljetne tradicije.

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz ribarsku tradiciju – uz same informativne panoe, koji posjetitelje upoznaju s raznolikošću i bogatstvom medulinske maritimne baštine, na Placi će biti izložena i batana – brodica koja je simbol ribolova ovoga kraja, kao i tradicionalni alati za ribolov – osti, grampa, mreže, udica, vrša. Informativni panoi sadržavaju autentične fotografije, priče žitelja, povijesne činjenice i zanimljivosti.

Ribarstvo je duboko utkano u povijest općine Medulin – projektom „Medulin Riviera Fishermen Tales“ kroz  niz aktivnosti lokalnom stanovništvu, posjetiteljima i turistima prezentira se povijest, nasljeđe i tradicija ribarstva na području općine Medulin. Izložba je trojezična, a svojim je kreativnim konceptom prilagođena svim generacijama.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, istaknuo je zadovoljstvo što se Medulin iznova potvrđuje kao sredina koja s poštovanjem njeguje tradiciju, a istovremeno razvija i potiče nove generacije na bavljenje ribarstvom. Naglasio je kako je iznimno zadovoljan projektom, te se raduje brojnim posjetiteljima izložbe, koja će pokazati bogatstvo lokalne tradicije te omogućiti uvid u nekadašnji životni stil.

Direktor TZO Medulin, Mihael Idžaković u svom je obraćanju zahvalio svim partnerima projekta, koji su zajedničkim kreativnim snagama doveli do realizacije ove izložbe. „Stvaranje dodatnog, inovativnog sadržaja u turističkoj postsezoni u značajnom je fokusu Turističke zajednice, a nastavlja se na brojne aktivnosti i događanja koja su realizirana tijekom ljeta“. Dodao je kako su izrađeni eksponati vrijedni i iz razloga što mogu postati dio postava nekog budućeg zavičajnog muzeja.

Kustosica izložbe, mr. sc. Kristina Tamara Franić Kučiš (udruga Arsa Nova), naglasila je kako se „(…)ovom izložbom želi pružiti bolji uvid u ribarski način života i ekonomiju ovog kraja”, dodavši kako je u tijeku i izrada monografije koja će obuhvatiti i nematerijalnu kulturnu baštinu, te u cjelosti prezentirati ribarsku baštinu općine Medulin.

Konferenciji su prisustvovali i ravnatelj JU Kamenjak Aljoša Ukotić, predsjednik PUČ-Pomer Stanko Buić – partneri u projektu, Renata Kuharić, voditeljica projekata TZO Medulin, te Katja Ereš (LAGUR Istarska batana).

Turistička zajednica općine Medulin za ovaj je projekt ostvarila financijsku potporu u okviru mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz LRSR 2014. – 2020. FLAG-a Istarska batana. FLAG Istarska batana donio je 22. prosinca 2021. godine Odluku o odabiru ovog projekta za financiranje. Ukupna vrijednost projekta je 697.502,25 kuna, od čega je 685.239,75 kuna financirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.