Uspješno provedena eko akcija čišćenja obale i podmorja na otoku Ceja    

U subotu 10. rujna, održana je eko akcija čišćenja obale i podmorja na medulinskom otoku Ceja, u sklopu projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“, koju je organizirala Općina Medulin.

Na održanoj eko akciji uz djecu nižih razreda Osnovne škole „Dr. Mate Demarina Medulin“, njihove roditelje te ostale sudionike, nazočan je bio i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac. Načelnik je izrazio veliko zadovoljstvo brojem sudionika eko akcije jer je odaziv bio veći od predviđenog. Za sudjelovanje na eko akciji bilo je prijavljenih sto sudionika, no taj je broj  premašen, što je načelnik iznimno pohvalio.

Na eko akciji djeca i odrasli su prikupljali otpad na obali, a ronioci Kluba za podvodne aktivnosti – Medulin su čistili podmorje. Djeca su pohađala edukativne radionice Javne ustanove Kamenjak o očuvanju mora i priobalja te o utjecaju otpada na život u moru. Velika zainteresiranost djece je bila i za radionicu fotografiranja koju su proveli članovi Udruge Format. Sudionici su zajedno sa članicama udruge MedulinArt izrađivali ukrasne ribice, a od starih ribarskih mreža i ostalog opada, izradili su skulpturu u obliku hobotnice. Članovi udruge Mutila čisteći obalu, dali su svoj doprinos eko akciji.

Uz besplatnu okrijepu na otoku Ceja, svi su se zajedno zabavljali, a druženje se nastavilo kupajući se u moru, u kojemu su uživale sve generacije. Na kraju eko akcije, u pozitivnom raspoloženju, slijedio je povratak brodom.

Načelnik se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima eko akcije i poziva ih na ponovno druženje u sklopu projekta, na završnoj manifestaciji u listopadu na kojoj će biti prezentirani svi rezultati projekta. Sudionici će tada moći razgledati izrađene tri skulpture, izložbu fotografija „Eko akcija u oko djeteta“ i promotivni video snimljem za vrijeme trajanja sva tri ciklusa eko akcija. Sudionicima eko akcija će biti podijeljen promotivni materijal nabavljen u sklopu projekta.

Nositelj projekta je Općina Medulin, dok su partneri Javna ustanova Kamenjak i Udruga Mutila.

Općini Medulin odobren je projekt eko akcija pod nazivom „Zeleni otisci u plavom okviru“ temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.384,12 kn, a stopa sufinanciranja iznosi 100%, odnosno u iznosu 63.226,50 kn (85%) iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.157,62 kn (15%).