Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u posjeti Općini Medulin

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif posjetila je Općinu Medulin te održala sastanak s načelnikom Općine Medulin Ivanom Kircem. Na sastanku se razgovaralo o suradnji Općine Medulin i Kraljevine Norveške, zajedničkim projektima, fondovima Norveške te stvaranju prijateljskih odnosa kao i zajedničkoj promociji.

 

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac nakon uvodnog prijema predstavio je zamjenici veleposlanika Kraljevine Norveške projekt u provedbi „ Povećavanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin“ u iznosu od 408.109,00 EUR-a, a koji je financiran iz fonda Islanda, Liechtensteina i Norveške.

 

Partner u ovom projektu Općini Medulin je i norveška tvrtka APENHET AS iz Osla, koja će prenijeti svoje iskustvo i znanje u implementaciji ovakvih i sličnih projekata.

 

Uz zahvalu vladi Kraljevine Norveške na financiranju projekta Općine Medulin načelnik i zamjenica Veleposlanika razgovarali su i o budućim „zelenim“ projektima koji potiču zaštitu okoliša, smanjenje troškova te unaprjeđenje kvalitete života.

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške na sastanku je najavila i izlazak novih Norveških fondova na koje smatra da bi se i Općina Medulin mogla prijaviti s predstavljenim projektima, a pružila je i podršku projektu u provedbi. U Istri boravi često, ipak ovo joj je bio prvi posjet Općini Medulin za koju kaže da ju podsjeća na pojedina mjesta u Norveškoj te se veseli vratiti i pratiti provedbu projekta financiranih iz Norveških fondova. Medulin joj se iznimno sviđa, osjeća se ugodno, a potencijal koji je uočila pruža mogućnost daljnje suradnje.

Načelnik Ivan Kirac te viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta u nastavku susreta predstavili su zamjenici veleposlanika Kraljevine Norveške planirane projekte u cilju uštede električne energije, uštede pitke vode te zaštite okoliša, poput projekta modernizacije javne rasvjete u Općini Medulin, projekt desalinizacije morske vode u cilju uštede pitke vode za održavanje javnih površina kao i razne projekte zaštite okoliša i unaprjeđenje života lokalnog stanovništva.

Razgovaralo se i o nadolazećem posjetu Oslu, integraciji djece iz Ukrajine te zelenim politikama u lokalnim zajednicama.

Načelnik Ivan Kirac i zamjenica Homma Latif na kraju sastanka razmijenili su prigodne poklone kao i želje na nastavak suradnje u budućnosti.