16. Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu

Jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka održana je po 16. put z Barbanu proteklog vikenda.

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti… Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je obitelj Ferlin iz Vodnjana, odnosno Patricija Vidulin Ferlin i njezin suprug Loris Ferlin. Recept za za naj smokvenjak Patricija i Loris odlučili su podijeliti s nama.

Naime, smokvenjak je učinjen s puno ljubavi od  starinske istarske sorte bjelice, koja je pobrana u kolovozu, zatim sušena na suncu na rastegnutoj mreži, uz vrlo često okretanje. Nakon šest dana sušenja smokve su samljevene, a smjesi od mljevenih smokava dodane su, na dva kilograma smjese, dvije „grsti” mljevenih lješnjaka, te decilitar ruma i decilitar rakije komovice. Od dobro izmiješane smjese zatim su oblikovani smokvenjaci koji su se sušili još desetak dana, također uz često okretanje. Osušeni smokvenjaci zatim su umotani u foliju i spremljeni na tamno mjesto te čuvani na temperaturi od 16 stupnjeva.

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku Mihaele Rojnić iz Barbana, dok su treće mjesto osvojili Alenka i Zlatko Pačić iz sela Pačići kod Savičente.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri.

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih vrtićaraca i školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se naši posjetitelji divili.

Na svečanosti prigodom dodjele priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih smokvenjaka, barbanski načelnik Dalibor Paus ukazao je da i ova mala barbanska manifestacija doprinosi čuvanju tradicionalnih vrijednosti, a županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan je iz obilne i raznolike ponude sajma zaključio kako su smokve ove godine dobro rodile, kako vješti proizvođači iz godine u godinu nude sve veći izbor različitih proizvoda od smokava, te kako je Istarska županija spremna pomoći svim poljoprivrednicima koji se žele baviti uzgojem i preradom smokava.

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 16. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban i sastav Giipuja koji su melodijama istre i primorja u jazz aranžmanu uveseljavali naše posjetitelje , bilo je i radionica za djecu, a u večernjem programu nastupio je fantastični mladi barbanski Napa Bend.