Otvoren osmi Visualia Festival u Puli

 

Sinoć je s početkom u 20 sati na Trgu Portarata otvoren osmi po redu Visualia Festival. Nakon dvogodišnje stanke festival se ponovno vratio na ulice grada Pule, donoseći posjetiteljima umjetničke radove iz domene svjetlosne i audiovizualne umjetnosti pa će i u naredna dva dana moći pogledati svjetlosne instalacije i performanse, 2D i 3D mapping projekcije.

Na svečanom otvorenju okupljenima se obratio direktor festivala Marko Bolković: „Prvenstveno se želim zahvaliti svima koji su omogućili održavanje Visualia Festivala, a to su: Turistička zajednica grada Pule, Grad Pula, Istarska županija te ostalim partnerima i prijateljima festivala koji sudjeluju u kreiranju ovako velikog i sofisticiranog događaja. Tu su i lokalni poduzetnici, sponzori  te ostali partneri bez kojih sve ovo ne bi mogli realizirati. Hvala također mojim suradnicima bez kojih ovo doista ne bi moglo biti ostvareno. Da ne dužimo puno, pozivam vas da preuzmete letak na svjetlećem šanku te da krenete našim gradom i uživajte u programu koji smo vam pripremili,“ zaključio je Bolković.   

Nakon službenog dijela večeri krenulo se u razgledavanje grada predvođeno svjetlosnim performansom španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta „Giant Babies“, a nakon otvorenja na Forumu se mogao vidjeti 3D video mapping pod nazivima „Imersive Deffence“ i „Techno Kids“. Dok se na Kaštelu prikazivao 2D video mapping lokalnog umjetnika Undertoon pod nazivom „Pola Romana“, a isti je moguće pogledati još večeras.

Osim na već spomenutim, lokacije koje su također animirane za vrijeme Festivala su Park Grada Graza, Kandlerova ulica, Uspon sv. Teodora, Riva, Titov park i Park kralja Petra Krešimira IV. Na ovim lokacijama moguće je tijekom sva tri dana pogledati spektakularne svijetlosne i interaktivne instalacije. Autori čija su djela prikazana u prvoj večeri Visualia Festivala dolaze iz različitih zemalja, od Francuske i Španjolske pa do Njemačke i Mađarske, a svakako se ne smiju zaboraviti ni domaći, hrvatski umjetnici.

Vidimo se i večeras, na drugoj večeri prvog hrvatskog festivala svietla.