U Puli održan 27. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova

U Hotelu Park Plaza Histria 15. i 16. rujna 2022. godine u hibridnom formatu održao se 27. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova u organizaciji Hrvatske mreže Zdravih gradova i domaćina Grada Pule, Istarske županije te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U ime Grada Pule poslovnom sastanku su prisustvovale zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Sastanak je otvorila zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić pozdravivši sve prisutne u ime Grada Pule te izrazila zadovoljstvo da je ove godine Pula domaćin poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova.

„Bolje zdravlje možemo postići zajedničkim naporima pojedinaca i skupina koje žive u gradu. Važno je potaknuti građanstvo na aktivno uključivanje u sve aktivnosti u gradu, a koje imaju ili mogu imati utjecaj na zdravlje. Važnu ulogu imaju i gradske vlasti pri donošenju političkih odluka koje utječu na zdravu sliku grada. Zdravi grad treba biti grad za sve svoje stanovnike, socijalno osjetljiv grad“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te da vjeruje da će se tijekom sastanka razmijeniti primjeri dobre prakse, dobiti neke nove spoznaje i donijeti zaključci kako unaprijediti lokalnu zajednicu po pitanju zdravlja i socijalne zaštite.

Tema prvog dana sastanka bila je Zdravlje i socijalno blagostanje, siromaštvo – kako ga spriječiti i liječiti. Kroz svoja izlaganja temu su obrazlagale državna tajnica Marija Pletikosa i Milena Koren, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa svojim izlaganjem Siromaštvo i socijalna isključenost – novo programsko razdoblje i strateški okvir, potom  Nino Žganec, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu na Studijskom centru socijalnog rada kao i izvanredna profesorica s istog fakulteta, dr.sc. Olja Družić Ljubotina. Svoja su izlaganja imali prilike predstaviti i predstavnici Grada Zagreba, Grada Poreča, Grada Rijeke, Udruge Novi put iz Varaždina, Centra za beskućnike Karlovac, Grada Dubrovnika, predstavnica Crvenog križa Međimurske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Drugi dan poslovnog sastanka bio je rezerviran za prikaz modela dobre prakse domaćina gdje su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula održale prezentaciju Od ceste do stana – socijalno inovativni modeli u sklopu koje su predstavile model Housing first. Tako se nastavlja priča Grada Pule koji prvi u Hrvatskoj prezentira i planira uvođenje Housing first modela odnosno zbrinjavanje najsiromašnijih od siromašnijih.

Koordinatorica Humanitarne mreže Grada Pule, ujedno i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, Jasna Vekić predstavila je rad mreže i rad udruga koje zajednički djeluju na području Pule i okolice te pomažu socijalno ugroženim i isključenim kategorijama građana.

Prikaze dobre prakse na području Pule i Istarske županije imali su prilike izložiti i Danijela Lazarić Zec ispred Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije s temom Socijalne odrednice zdravlja – pokazatelji za grad Pulu i Istarsku županiju, Varja Bastianić iz Udruge Institut, Ozren Catela ispred Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Đina Šverko ispred Sindikata umirovljenika Hrvatske – Županijskog povjerenstva Istarske županije, te Borjan Batagelj ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina.

Završni dio sastanka bio je predviđen za temu Podrška samostalnom življenju u zajednici kroz pet tema predstavnika Grada Zagreba, Osječkog centra za inkluziju, Grada Rijeke, Udruge Frendofon iz Karlovca te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je govorila o Podršci samostalnom življenju u zajednici kroz unaprjeđenje prava i razvoj usluga za osobe s invaliditetom.