2. Memorijal Ivana Todorića: prijave otvorene još sutra

Policijska uprava istarska, Atletski savez Istre, Regionalni klub IPA Istra, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i Turistička zajednica grada Pule, povodom Dana policije i četvrte godišnjice smrti policijskog službenika Ivana Todorića, organiziraju memorijalnu utrku na području Valbandona i Štinjana kako bi se obilježilo sjećanje na stradalog Ivana i promovirali zdravi stilovi života, odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti.
 
Osim što se utrkom želi odati počast Ivanu, ona ima i humanitarni karakter, s obzirom da je sav prihod od utrke namijenjen Zakladi policijske solidarnosti.

Prijave na utrku otvorene su do sutra, 20. rujna, do ponoći te je tim povodom danas ispred policijske uprave u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot, predstavnik Turističke zajednice grada Pule Goran Franinović i predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić.
 
Ivan Todorić bio je mladi perspektivni policijski službenik. Na Policijskoj akademiji bio je među najboljim polaznicima u svojoj generaciji, a u Policijskoj upravi istarskoj bio je poznat kao pravedan, vrijedan i uzoran policajac. Stradao je 22. rujna 2018. godine u prometnoj nesreći prilikom dolaska na svoje radno mjesto, u policijskoj odori koju je volio i s ponosom nosio. Ivanov otac Zlatko Todorić umirovljeni je djelatnik Policijske uprave istarske, dok je Ivanov stric Stanislav Todorić i dalje aktivni djelatnik policijske uprave. ”Kako bi se obilježilo sjećanje na stradalog Ivana, policijska uprava je prošle godine organizirala prvu memorijalnu utrku, na koju se prijavilo gotovo 200 osoba te je prikupljeno više od 12.000 kuna za Zakladu policijske solidarnosti. Nadam se da ćemo i ove godine prikupiti dovoljno sredstva za zakladu, ali i da ćemo se u velikom broju, u dobrom raspoloženju i u sportskom duhu, prisjetiti našeg Ivana”, rekao je načelnik Alen Klabot.
 
Svoju potporu organizaciji humanitarne utrke dala je i Turistička zajednica grada Pule. „Čast nam je i zadovoljstvo kao Turističkoj zajednici Grada Pule uključiti se u memorijalnu trku koja ima humanitarni karakter. Smatram kako je ovo sportska manifestacija koja je dobra i kao promocija Pule kao turističke sportske destinacije, a što se očituje i u prijavama koje su zaprimljene iz cijele Hrvatske. Stoga pozivam sve građane da dođu na utrku te da se prvenstveno zabave i kvalitetno provedu subotnje prijepodne“, istaknuo je Goran Franinović iz Turističke zajednice Grada Pule.
 
Humanitarna utrka 2. Memorijal Ivana Todorića održat će se 24. rujna u 10 sati sa startom i ciljem u bivšem policijskom kampu u Valbandonu, odakle će se trkači uz more uputiti prema štinjanskim tvrđavama. Sudionici mogu birati između dvije staze: glavne utrke od 11.300 metara ili rekreativne utrke od 2.209 metara, a natjecat će se u kategoriji građana i kategoriji policije.
 
”Glavna i rekreativna utrka startaju na prostoru bivšeg policijskog kampa (kod roštilja) u Valbandonu te se spuštaju prema obali mora, odakle se staza šetnicom nastavlja do lučice ispred kampa Brioni na Puntiželi. Sudionici rekreativne utrke (2209m) okreću se pred kraj šetnice Hidrobaze i vraćaju nazad istim putem do prostora starta/cilja, dok sudionici glavne utrke nakon lučice nastavljaju cestom do tvrđave Punta Christo te se ispred tvrđave spuštaju prema obali mora i nastavljaju kroz kamenolom. Nakon okrjepe koja će se nalaziti uz cestu pored lučice Štinjan i beach bara, staza skreće u šumicu, gdje će sudionici trčati puteljcima kroz šumu i uz obalu mora te će se popeti do tvrđave Monte Grosso. Staza se nastavlja do rubnog dijela Štinjana, prolazi pored mjesnog groblja do uvale Zonka. U uvali Zonka nastavlja uzbrdo prema utvrdi i obalnoj bitnici Valmaggiore, nakon čega se šumskim puteljcima vraća prema okrijepi i lučici Štinjan, a potom sudionici nastavljaju cestom prema Puntiželi te se vraćaju nazad šetnicom prema kampu u Valbandonu. Pozivam svih da dođu na utrku, te se sukladno svojem afinitetu prijave za dužu, težu stazu, ili potrče odnosno prošeću kraćom stazom.”, pojasnio je stazu predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić.

Radi sigurnosti sudionika utrke povremeno će se, od 9.30 do 12 sati, zatvarati promet u Ulici Puntižela od kampa Brioni Sunny Camping do tvrđave Puntižela, odnosno do kamenoloma te u Ulici Selo na rubnom dijelu Štinjana malo prije mjesnog groblja do uvale Zonka. Promet će regulirati policijski službenici te će, sukladno prosudbi, povremeno propuštati vozila, pri čemu će čekanje na propuštanje vozača biti do 10 minuta. Pozivamo stoga građane na razumijevanje i eventualno korištenje alternativnih pravaca.
 
Svi zainteresirani za utrku još uvijek se mogu prijaviti do 20. rujna putem poveznice https://my.raceresult.com/203306/registration, koja se nalazi na naslovnici web stranice policijske uprave. Iznos startnine od 50 kuna ili više uplaćuju se na račun Zaklade policijske solidarnosti  IBAN HR0723900011100332922, svrha uplate 2. Memorijal Ivana Todorića, navesti ime natjecatelja, a prilikom podizanja startnog broja potrebno je predočiti dokaz o uplati.
 
Organizatori su za trkače pripremili bogate startne pakete pa tako svakog sudionika čeka torba za tenisice i majica memorijala te pokloni sponzora. Najbrže trkače očekuju poklon paketi s promo materijalima organizatora, poklonima sponzora i besplatna startnina za Otvoreno prvenstvo Istre u Crossu. Natjecatelji mogu preuzeti startne brojeve i pakete na dan utrke od 8 do 9.30 sati te pozivamo trkače da ne čekaju posljednji trenutak kako bi se izbjegle gužve.
 
Pozivamo sve trkače i one koji žele prošetati ili potrčati kraćom stazom da se uključe u ovu humanitarnu akciju i da svi zajedno odamo počast poštenom i izuzetnom policajcu, dobrom čovjeku, koji je prerano napustio svoju obitelj, prijatelje i kolege. Obujmo tenisice i potrčimo za Ivana!
 
 
O Zakladi policijske solidarnosti
 
Zaklada policijske solidarnosti osnovana je radi humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova. Najvećim dijelom financira se od dobrovoljnih priloga policijskih službenika koji svakog mjeseca od svojih plaća izdvajaju za pomoć kolegama u nevolji. Potporu radu Zaklade policijske solidarnosti pruža 65% policijskih službenika.
 
U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza iz fonda Zaklade dodijeljeno je 1.070.822,32 kune pomoći. Najviše zahtjeva za pomoć odnosi se na teška oboljenja policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji gdje zaklada pruža pomoć pruža ili isplatom jednokratne financijske pomoći, mjesečnim isplatama ili kupnjom medicinskih pomagala. Nadalje, zaklada pruža pomoć i potporu aktivnim policijskim službenicima prilikom svih vrsta stradavanja unutar i izvan službe, elementarnim nepogodama, otežanim socijalno-ekonomskim obiteljskim uvjetima. Pomaže se i obiteljima poginulih/preminulih policijskih službenika, a zaklada pomaže pri školovanju, stipendiranju djece kojima je preminuli policijski službenik bio jedini zaposleni u obitelji.
 
Jedan od najznačajnijih projekata Zaklade policijske solidarnosti je organizacija ljetovanja za djecu policijskih službenika, zatim božićno darivanje višečlanih policijskih obitelji, organizacija i suport sportskim humanitarnim natjecanjima, akcije darivanja knjiga pedagoškim ustanovama i rodilištima (”Knjigom do osmjeha”), prodaja knjiga u vlasništvu zaklade, prodaja promidžbenog materijala zaklade i druge aktivnosti.