Tjedan istarskih knjižnica u Vodnjanu, Žminju i Puli: 

Danas predavanje Siniše Miličića o pseudomatematici

Predavanjem Psudomatematika Siniše Miličića, PhD danas, 19. rujna 2022. u 19 sati u Vjenčanoj sali (Narodni trg 1) u Vodnjanu započinje program 4. Tjedna istarskih knjižnica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Program čiji je suorganizator Gradska knjižnica i čitaonica Pula nastavlja se u petak, 23. rujna u 12 sati u Arheološkom muzeju Istre u Puli predavanjem dr. sc. Ivana Lorencina i mag. phys. Antona Perkova Znanost i pseudoznanost te predavanja u Knjižnici Žminj dr. sc. Nikole Biliškova Novi materijali i prastara kemija u 19 sati.

Manifestacija 4. Tjedan istarskih knjižnica održava se od 19. do 23. rujna 2022. u svim istarskim narodnim knjižnicama i Sveučilišnoj knjižnici u Puli pod sloganom Pravi rub znanosti. Cilj je manifestacije, čiji je organizator Društvo bibliotekara Istre u suradnji s istarskim knjižnicama, povećati vidljivost knjižnica u javnosti te istaknuti njihovu vrijednost i nezamjenjivu zadaću u edukaciji, osobnom formiranju i razvoju, pristupu informacijama i znanju, očuvanju kulturne baštine i u konačnici, i u užitku čitanja.

Ovogodišnja tema je posvećena znanosti odnosno razlici između pseudoznanosti i znanosti. Mnogo je literature o mogućoj novoj znanosti, knjiga od kojih neke pišu stručnjaci, koji argumentirano predviđaju razvoj znanosti, a neke površno informirani pojedinci koji zalaze u područja koja dovoljno niti poznaju niti razumiju. Ovi drugi govore o pseudoznanosti i često su motivirani zaradom. Svjesni smo velikog interesa čitatelja za ove teme te istovremeno nedovoljne kritičnosti prema takvoj vrsti literature. Ako sami nisu stručnjaci u nekom području, čitatelji teško mogu razlikovati pseudo i pravu znanosti u zametku. Teze koje se ponekad sreću u takvim tekstovima zvuče privlačno i utemeljeno jer se koriste znanstvenom terminologijom, tvrdnje su ispravno logički konstruirane, ali nemaju veze s pravom znanošću. Stoga bi bilo korisno osvijestiti ljude o prisutnosti pseudoznanosti među literaturom koju čitaju i istovremeno ih zainteresirati za budućnost znanosti, te kako za predviđanja slijediti provjerene izvore. Tijekom cijelog Tjedna organizirana su predavanja/ radionice koje će održati hrvatski znanstvenici te u svim knjižnicama akcija Članarina na po.